Лагард: Лихвите по кредитирането в еврозоната ще останат високи

  • 27 септември 2023 09:35

  • 792
  • 2
Лагард: Лихвите по кредитирането в еврозоната ще останат високи
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Лихвите по кредитирането в еврозоната вероятно вече са достигнали най-високата си стойност, но ще останат високи толкова дълго, колкото е необходимо за овладяване на инфлацията. Това заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981.

Пред Комисията по икономически въпроси на Европарламента тя каза, че според ЕЦБ лихвите са достигнали нива, които, ако се поддържат достатъчно дълго време, ще допринесат значително за своевременното връщане на инфлацията към целта от 2%.

В средата на септември ЕЦБ повиши основните си лихви с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта) до най-високото им ниво в историята на еврозоната. Решението бе взето въпреки страховете от забавяне на икономиката. 

ЕЦБ очаквано повиши водещите си лихви

Лагард увери евродепутатите, че ЕЦБ взема предвид страданията, които с рестриктивната си парична политика причинява на европейците, особено на хората с променлива лихва по ипотеките.  Много икономисти призоваха институцията да се откаже от вдигането на лихвите, за да избегне забавяне на икономиката на фона на свиването на корпоративните инвестиции и по-ниското търсене за износ.

По-рано този месец очакванията за европейския икономическия растеж бяха понижени до скромните 0,8 на сто за 2023 г. спрямо пролетните прогнози за 1% и на фона на тревожните сигнали за застой на икономическата активност в Германия.

Последвайте канала на

Калина Христова
792 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Най

2023.09.27 | 10:12

2
Добрия банкер

2023.09.27 | 10:00

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами --------> welcome.to/biocom

Добави коментар

Водещи новини