С повишение на цените на петрола стартира новата седмица

  • 25 септември 2023 09:03

  • 669
  • 1
С повишение на цените на петрола стартира новата седмица
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

С повишение на цените на петрола започна новата търговска седмица. В първи й ден в Азия цените на суровината нараснаха заради опасенията на инвеститорите относно доставките на нефт и рафинирани продукти, след като Русия спря износа на горива, за да стабилизира вътрешния пазар, пише БТА, цитирайки Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се покачиха с 32 цента или 0,3 на сто до 93,59 долара за барел, след като в петък се понижиха с 3 на сто.

Котировките на американския лек суров петрол удължават възходящото си движение за втора сесия търгувайки достигайки ниво от 90,27 долара за барел, което е ръст от 24 цента или 0,2 на сто.

И двата контракта поевтиняха миналата седмица, прекъсвайки триседмична печеливша серия, след като обявеното намерение на Управлението за федерален резерв на САЩ да държи лихвените проценти на високо ниво по-дълго време предизвика трус на световните финансови пазари и повиши опасенията за търсенето на суровината.

Цените обаче се повишиха с повече от 10 на сто през предходните три седмици поради прогнозите за голям дефицит на доставките на суров петрол през четвъртото тримесечие, след като Саудитска Арабия и Русия удължиха допълнителни съкращения на доставките до края на годината.

Друга причина оказваща подкрепа на цените на петрола е очакването, че производственият сектор в Китай ще се върне, за първи път от март, към експанзия през септември, допълва Ройтерс. Търсенето на суровината е нараснало през изминалата седмица с 300 000 барела на ден до 16,3 млн. барела, заради ръст на потреблението на авиационни горива.

Някои сортове петрол поскъпнаха до над 100 долара за барел

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
669 1

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.25 | 13:01

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom

Добави коментар

Водещи новини