ЕФЕ: Мексико е начело на латиноамериканските инвестиции в Испания, следвано от Аржентина

  • 19 юли 2023 06:53

  • 374
  • 0
ЕФЕ: Мексико е начело на латиноамериканските инвестиции в Испания, следвано от Аржентина
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Латиноамериканските инвестиции в Испания се увеличават непрекъснато от година на година, като водещи са Мексико и Аржентина, а най-привлекателните сектори понастоящем са технологиите, недвижимите имоти и финансите, предава испанската новинарска агенция ЕФЕ, цитирани от БТА. 

Повече от 500 мексикански компании развиват бизнес в Испания, като са инвестирали общо над 30 млрд. евро.

В тази връзка Антонио Басагоити, председател на Испанската търговска камара в Мексико (Camescom), заяви, че е важно да се поддържат и укрепват съществуващите канали за комуникация и икономически връзки между Мексико и Испания.

„Мексиканските компании са добре дошли. С пристигането си в Испания те имат мост към Европа", каза Басагоити пред ЕФЕ.

Според информация на Camescom през последните три години мексиканските инвестиции са съсредоточени върху секторите строителство, недвижими имоти, хотелиерство и финанси, като по-голямата част от средствата са постъпили в област Мадрид.

АРЖЕНТИНА: ВТОРИЯТ ПО ГОЛЕМИНА ИНВЕСТИТОР

Аржентина се нарежда след Мексико като втори по големина латиноамерикански инвеститор в иберийската страна, с общ обем на инвестициите от над 9,4 млрд. евро според данните от Global LATAM 2022 - доклад, изготвен от ICEX-Invest – инвестиционна служба, базирана в Мадрид.

Големите аржентински компании оперират в Испания в секторите на технологичните услуги, хранително-вкусовата промишленост и фармацевтиката, а през последните години по-малки по размер и нововъзникващи компании в секторите на технологиите, логистиката и хранително-вкусовата промишленост също започнаха да инвестират в страната. 

„С края на пандемията много аржентински компании чакаха да направят крачка към търсене на нови пазари“, казва Гонсало Сибут, изпълнителен директор на Asaede, общност от аржентински предприемачи, които искат да интернационализират и разширят дейността на компаниите си в Европа. 

Барселона, по-специално, служи като стартова площадка за аржентинските технологични компании.

Какво правят правителствата, за да облекчат инфлационния натиск?

„Барселона е платформа за достигане до различни пазари на Европейския съюз“, каза Есекиел Копари, заместник-консул на Аржентина в Барселона.

БРАЗИЛИЯ: ДАЛЕЧ ОТ РЕКОРДНО ВИСОКАТА СИ СТОЙНОСТ

Най-голямата икономика в Латинска Америка - Бразилия, също е сред най-големите инвеститори в Испания.

Въпреки това, обемът на инвестициите все още изостава значително от рекордния си ръст отпреди 10 години.

По данни на Бразилската агенция за насърчаване на износа и инвестициите (ApexBrasil), през последните пет години преките чуждестранни инвестиции на Бразилия в Испания варират между 6,2 и 7,1 млрд. евро.

Тези цифри все още са далеч от инвестираните през 2013 г. 17,5 млрд. евро.

Акцентът на бразилските инвестиции е поставен върху строителството, инфраструктурата, металургията и обувния сектор. 

Освен това южноамериканският икономически гигант има присъствие в технологичния и софтуерния сектор и обяви сливания и придобивания в сектора на здравеопазването.

Бразилия поддържа силно присъствие в Испания благодарение на износа си на суровини. Всъщност над 70% от доставките ѝ за Испания са на сурови масла, соя и царевица според данни на ApexBrasil. Търговията нараства постепенно, като през последните пет години се е увеличила със 17,4%.

КОЛУМБИЯ Е ПО-МАЛКО ОРИЕНТИРАНА КЪМ ИСПАНИЯ

Испания е вторият водещ инвеститор в Колумбия с 2,44 млрд. евро за 2022 г., и обща сума от 25,2 млрд. евро, отстъпвайки само на САЩ според Централната банка на Колумбия.

Въпреки това в Испания има много по-малко колумбийски инвестиции.

Миналата година общият размер на инвестициите възлиза на едва 142,5 млн. евро, и е концентриран в секторите на авиацията, хранително-вкусовата промишленост, застраховането, услугите и модата.

През първото тримесечие на 2023 г., размерът на колумбийския капитал инвестиран в Испания възлиза на едва 21,9 млн. евро, или по-малко от инвестициите на Панама, Чили, САЩ и Швейцария.

Колумбийските компании с най-голямо инвестиционно присъствие в Испания са в секторите на търговията на дребно и услугите. 

Последвайте канала на

Калина Христова
374 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини