ЕЦБ обмисля по-нататъшно вдигане на водещите лихви

  • 05 юни 2023 19:50

  • 476
  • 2
ЕЦБ обмисля по-нататъшно вдигане на водещите лихви
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Европейската централна банка (ЕЦБ) обмисля по-нататъшни повишения на водещите лихви в борба с инфлацията. Това заяви днес президентът на институцията Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981, цитирана от ДПА. 

"Инфлационният натиск остава висок", каза Лагард пред комисията по икономически и парични въпроси на европейския парламент. 

ЕЦБ ще "гарантира, че ставките ще бъдат доведени до достатъчно рестриктивни нива", каза шефката на инстутицията. 

Целевата инфлация, определена от банката, е 2 на сто, а през май годишната инфлация в еврозоната се понижи до 6,1 на сто. 

ЕЦБ: Вдигането на лихвите трябва да продължи

ЕЦБ трябва да предприеме още няколко повишения на лихвите, за да овладее инфлацията, и не е сигурно, че ставките ще достигнат върховата си стойност през лятото. Това посочи президентът на германската централна банка "Бундасбанк" (Bundesbank) Йоахим Нагел. 

През изминалата година централната банка на еврозоната вдигна водещите си лихви с най-бързия темп в историята си, след като инфлацията достигна двуцифрени стойности миналата есен. Мнозина ръководители на банката твърдят, че затягането на паричната политика е във финалната си фаза и максималната стойност на ставките вече е на хоризонта, отбелязва БТА. 
      

Константин Тодоров
476 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Кой ЕС

2023.06.06 | 10:35

2
Защо един трябва да решава за няколко държави! България е против войната и това да дава оръжия но европедалите никой не питат с ПП И ГЪРБ ДЕСТВАТ ЗАДКУЛИСНО!
Една

2023.06.06 | 10:32

1
Бомба на ЕЦБ Е...БА И НЕЩАСТНИЦИТЕ АЛЧНИ ИДХАРЧИХА НИ ПАРИТЕ В ЗАГУБЕНИТЕ УКРИ,КОИТО ЗАБЕЛЕЖЕТЕ НЕ СА ЧЛЕН НИТО НА НАТО НИТО НА ЕС

Добави коментар

Водещи новини