Хампарцумян обясни дали има риск за средствата в Сребърния фонд

  • 02 юни 2023 18:09

  • 1841
  • 8
Хампарцумян обясни дали има риск за средствата в Сребърния фонд
© Кадър: БТВ
Слушай новината Слушай новината

Правителството ще направи 10 важни неща, сред които бюджетът, еврото, Шенген и др. Ако се справи, то може да изкара повече. Това прогнозира банкерът Левон Хампарцумян в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

"В НС се оформят мнозинства. Разумната политика ще бъде, ако се изведе фокус на пет приоритета. Бюджетът трябва да е на първо място. Аз лично не съм оптимист за бъдещето на правителството“, заяви бившият зам.-министър на икономиката и бивш шеф на КЗП Димитър Маргаритов, който бе гост в същото предаване.

Според гостите предложението на служебното правителство за 6,4% бюджетен дефицит е проблемно.

„Плоският данък отдавна няма за хората, които плащат повече. На тях данъкът вече не е плосък. Те плащат скандинавски данъци, без да получават скандинавска услуга“, обясни банкерът.

БСП: Служебното правителство е използвало четири милиарда от Сребърния фонд

„Нищо добро не ни чака. Трябва да запазим стабилността на данъчната система. Трябва да се търси разумният параметър. Категорично не трябва да се разблокира Сребърният фонд. Това което предлага служебния кабинет трябва да бъде приемано. Това е предпоставка за тежки корупционни практики“, изрази опасенията си Маргаритов.

„Сребърният фонд го забравете – това са дъвки. Служебният кабинет плаши и няма намерение да го пипа. Все пак Министерство на финансите е подчинено на волята на Народното събрание. НС им казва какъв бюджет да им направи“, допълни банкерът.

„Статистиката показва, че ние се движим с дефицит от 6.9%“, разясни Маргаритов. По думите му трябва да се държи ситуацията с разумното харчене.

Хампарцумян посочи, че не трябва да се плашим от задълженията, а от неефикасността на икономиката. Дали парите, които взимам отива за по-висок стандарт на живот или се разпиляват.

Той каза още, че ако вземем дълг, койот ще ни увеличи бъдещите приходи, а няма просто да ги разпилее, това означава довери на световните пазари. Една от най-задлъжнелите икономики е американската, но никой не се плаши, защото долара си седи и голяма част от парите им отиват във възпроизводството на ново богатство.

Според банкерът целите за еврозоната са постижими, въпросът е да се спрат течовете в системата, да се събере достатъчно ДДС, по границата да няма контрабанда и т.н.

По думите му парите от Плана за възстановяване и развитие някой трябва да ги разпредели. "Това било мотиватор за работещо правителство и ще се намери парламентарна подкрепа. „Ако се справят може да изкарат повече от колкото си мислим“, подчерта той.

Мая Йорданова
1841 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
МЕЧО

2023.06.03 | 17:45

8
ДОКОГА ЩЕ НИ ПОКАЗВАТЕ ТОЗИ АРМЕНЕЦ ПАРЦУЛЯН
Тенев

2023.06.03 | 03:59

7
И тоя трябва за езика да е обесе!

2023.06.02 | 20:29

6
бояджията от кремиковци пак се разсмърдя
Гаго

2023.06.02 | 19:44

5
Хампарцумян бате
Левоне,

2023.06.02 | 19:22

4
млъкни най-накрая, свиньо лъжовна арменска. Как не те е срам да се явяваш постоянно в публичното пространство и да редиш лъжи, нямайки и един разумен аргумент.
офца

2023.06.02 | 18:55

3
Дали чорбаджията мисли за вас или за себ си?

2023.06.02 | 18:24

2
Редно е да изслушаме много внимателно какво казва Хампарцумян и да направим точно обратното.

2023.06.02 | 18:24

1
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 5800 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини