"Банк ъв Ингланд" повиши лихвите до най-високото им равнище от края на 2008 г.

  • 11 май 2023 14:47

  • 525
  • 0
"Банк ъв Ингланд" повиши лихвите до най-високото им равнище от края на 2008 г.
©
Слушай новината Слушай новината

Централна банка на Великобритания - "Банк ъв Ингланд" (Bank of England), увеличи водещите си лихвени проценти до най-високото им равнище от края на 2008 г., продължавайки борбата с устойчиво високата инфлация в Обединеното кралство, информира Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Британската централна банка повиши водещата си лихва с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта) до 4,5 на сто на годишна основа. Това решение е в съответствие с очакванията на международните финансовите пазари, отбелязва АП. 

"Банк ъв Ингланд" увеличава лихвените проценти за дванадесети пореден път. Тя започна да ги повишава в края на 2021 г. от ниво от 0,1 на сто, в опит да спре натиска на повишаващите се цени на фона на облекчаването на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса и проблемите с глобалните вериги за доставки.

Eвропейските борси очакват решението на "Банк ъв Ингланд"

Инфлацията в страната обаче се ускори през 2022 г. поради руската военна инвазия в Украйна и последвалото рязко поскъпване на енергийните продукти и на хранителните продукти.

Целта на "Банк ъв Ингланд" е инфлацията да се задържи на ниво от 2 на сто на годишна основа, а в момента тя е над 10 на сто, отбелязва АП.

Последвайте канала на

Калина Христова
525 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини