След банковата криза: Задава ли се нова биткойн мания?

  • 31 март 2023 13:27

  • 1104
  • 0
След банковата криза: Задава ли се нова биткойн мания?
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

През последните седмици се говори усилено за банковата криза започнала в САЩ и достигнала Европа с потъването и спасяването на Credit Suisse.

В създадената ситуация, мнозина забелязаха паралелното покачване на цените на криптовалутите, пише "24 часа".

Биткойн регистрира скок с почти 30% и за кратко прехвърли стойността от 28,000 USD, нещо, което се случва за пръв път от 2022 насам.

Какво обаче е общото между двете събития и очакват ли крипто ентусиастите импулс в стойността на дигиталните активи заради кризата в традиционните финансови институции?

Биткойн удари деветмесечен максимум

На първо място, всяка една от трите фалирали банки в Щатите има близки връзки с крипто индустрията. Банката SVB е била един от най-големите кредитодатели за технологични компании, включително крипто платформи.

От друга страна, малко банки са били с толкова стабилни връзки с крипто фирмите, колкото Signature Bank и Silvergate.

Първоначално правни експерти твърдят, че фалитът на точно тези банки е символичен и практически удар по изпадналата в затруднения индустрия.

Сякаш, за да ги опровергаят, криптовалутите правят точно обратното и веднага след разклащането на банковата система, цените им, и най-вече тази на гиганта сред тях, Биткойн, отчитат рекорден скок.

За разлика от годишните печалби на Bitcoin и Ethereum, възвръщаемостта на общоприети инвестиции като златото, долара, акциите и облигациите на САЩ тази година всъщност се представят по-зле от изминалата.

За крипто инвеститорите това не е изненада.

Многобройни постове в социалните мрежи ликуват и припомнят на всички историята на Биткойн и защо е създаден. Според тях, функцията на криптовалутите се вижда най-ясно при кризисни събития като това - когато традиционната система показва признаци на слабост, притежанието на некорелиран актив като Биткойн помага.

Прави ли са?

Дори и най-големите крипто скептици не могат да отрекат случилото се сега, дали обаче тази тенденция ще се задържи и какъв ще бъде дългосрочният ефект, както в банковия свят, така и в крипто индустрията?

Това е нещо, което тепърва предстои да се разбере.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1104 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини