Руската рубла пада с края на периода за плащане на данъци

  • 29 март 2023 11:41

  • 351
  • 0
Руската рубла пада с края на периода за плащане на данъци
© Pixabay

Руската рубла загуби от стойността си и падна до 77 рубли за долар преди провеждането на два облигацинни търга, като повишаването на цените на петрола контрира негативното отражение на края на периода за плащане на данъци, довел до ръст на търсенето на рубли, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

В сутрешната търговия рублата падна с 0,2 на сто спрямо долара до 77,08 рубли и с 0,3 на сто спрямо еврото до 83,44 евро, но остана без промяна спрямо юана на ниво от 11,18 юана.

Периодът за плащане на данъци, когато износителите обръщат приходите си в чужда валута в рубли, за да платят местните си задължения, изтече вчера. Същевременно петролът сорт Брент, референтен за цената на руския петрол, обаче се покачи с 0,5 на сто, или близо до двуседмичен връх.

Данъчният период само забави и отложи спада на рублата, а руската валута не реагира на ръста на цената на петрола, посочва Алексей Антонов, шеф на инвестиционно-консултантската компания "Алор Брокер". Това значи, че рублата бързо може да прескочи прага от 80 рубли за долара.

Рублата падна до 11-месечно дъно спрямо долара

По-късно днес руското финансово ведомство ще проведе два търга на федерални облигации в опит да набере средства за бюджета.

Виолета Симеонова
351 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини