Икономисти категорични: Трябва да се спре паричното захранване на инфлацията

  • 26 март 2023 18:36

  • 1590
  • 4
Икономисти категорични: Трябва да се спре паричното захранване на инфлацията
© Novini.bg/ Canva
Слушай новината Слушай новината

Трябва да се спре паричното захранване на инфлацията.

Около това твърдение се обединиха икономистите Георги Ангелов и Кузман Илиев в предаването „120 минути“ по БТВ. „Когато стойността на електроенергията се покачваше, това много бързо се отрази върху цените на останалите стоки и услуги. Обратният процес е по-бавен. Това е знак за липсата на силна конкуренция в България. И не само. Но тук има и допълнителен ефект – на бизнеса му е много по-лесно да си вдига цените и да има по-добри печалби“, обясни Георги Ангелов.

Според него сега сме в другата фаза – на намаляване на цените на суровините. Той отчете също така, че инфлацията е била сериозно напомпана от милиардите, които се наляха като средства за подпомагане на бизнеса. Тези пари са се влели в икономиката, влезли са в банките и са били използвани за засилване на кредитната експанзия.

„В България, а и на ниво ЕС, се движим от истерията. Факт е, че цената на електроенергията изхвърча с 600-700%. Факт е, че цената на газа също се покачи драстично. Тогава системата беше панически залята с пари. Те дойдоха от нашата енергетика, която все още работи добре. Те дойдоха от т.нар. свръхпечалба“, обясни и Кузман Илиев.

Той допълни, че страната ни не само внася, но и изнася енергия. Според него България няма да може да издържи без централите на въглища – когато те бъдат затворени, вероятно страната ни ще изпита нова трудност.

„Не трябваше да се помага на всички. С по-малко пари, можехме да постигнем по-голям ефект, а остатък да влезе в бюджета като дивидент. Нямаше да имаме проблем с бюджета. Вместо това парите свършиха и финансовото министерство предлага да се обложат фирмите, на които им дадохме пари, с данък печалба. Първо им дадоха нещо, сега ще им го вземат чрез някакъв данък“, категоричен е Ангелов.

Експерти коментират: Ще овладее ли държавата поскъпването на храните?

Кузман Илиев пък определи увеличаването на данъците и най-вече налагането на такива за свръхпечалба като „стопанско самоубийство“. „Влизате в някакво блато и някой трябва да ви измъкне от него. Вие се качвате на гърба на някого, но вие тежите. Данъците са изземащ ресурс от онези, които трябва да ни изведат напред“, категоричен е той.

Двамата експерти коментираха и представителите на бизнеса, които предлагат ДДС да стане 22%. Георги Ангелов не е съгласен с това, защото българските потребители така или иначе изнасят тежестта на инфлацията. Той предлага фирмите, които са взели помощ от държавата и са отчели свърхпечалба, да върнат парите. А Кузман Илиев повдигна въпроса, защо няма конкуренция.

Спекулата също е проблем според икономистите, защото всички се запасиха с продукти, но търсенето намаля, цените започнаха да падат и сега те трябва да продават на загуба. Същото се случва и в Чирен с нагнетения там скъп газ, поясниха още икономистите.

Филип Епитропов
1590 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.03.27 | 01:10

4
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 4800 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G
ха,ха,ха

2023.03.26 | 19:06

2
СЛЕД КОВИД УБИЙСТВАТА ,ДОЙДЕ ВОЙНАТА И ИНФЛАЦИЯТА.

2023.03.26 | 20:52

3
ама те те спасяват бе
един

2023.03.26 | 18:53

1
Няма какво да крадат!

Добави коментар

Водещи новини