Експерт: Данък "свръхпечалба" ще има непредвидими последици

  • 22 март 2023 20:54

  • 793
  • 3
Експерт: Данък "свръхпечалба" ще има непредвидими последици
© Кадър: Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

Данъкът за свръхпечалбата ще има непредвидими последици за най-различни бизнеси. Това мнение изрази пред Нова телевизия Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика.

"Темата за еднократното облагане на свръхпечалбата с данък и мерките за таван на цените са обвързани. Когато в бюджета няма пари и той трябва да се консолидира и да се намалява дефицитът – тогава политиците започват да се оглеждат за потенциални приходоизточници. В самия доклад на МФ е казано, че има много високи декларирани печалби, има ръст на депозитите на компаниите в банките. Всичко това изглежда примамливо и са измислили този механизъм за облагане на свръхпечалбите. Но ако логическият аргумент е, че са дадени твърде много енергийни помощи на произволен принцип и те са отишли в свръхпечалби – сега е моментът да си ги върнем. Но начинът на връщане е да се облагат абсолютно всички", посочи експертът. 

Бизнесмен: Данък „свръхпечалба” е фундаментална грешка

По думите му облагайки всички, ще се окаже, че компании, взели много малко помощи, защото не са енергоемки – ще трябва да платят огромни суми.

„Такова хоризонтално облагане на всички свръхпечалби – не мисля, че ще мине през парламента, тъй като трябва да се гласува. Но то ще има непредвидими последици, тъй като ще удари най-различни бизнеси, от малки до големи. И ще ги удари още във втората половина на 2023 година, защото свръхпечалбата ще се облага за настоящата година, но авансово ще се плаща на база 2022, когато е голямата печалба, и след това ще трябва да ти се връщат пари”, подчерта той.

Мая Йорданова
793 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Анонимен

2023.03.22 | 21:54

1
А развитите икономики защо въвеждат този данък.

2023.03.23 | 07:28

3
защото са развити икономики, а не дерибейска мафия
Трагичен

2023.03.22 | 22:00

2
Как хора с дипломата от унсс ,изобщо ще канят да коментират пазарна икономика , ясно е че няма пари щом е стигнал до телевизията и с диплома от унсс по-зле може ли

Добави коментар

Водещи новини