Доверието на германския бизнес в развитието на икономиката се понижава повече от очакваното

  • 21 март 2023 14:06

  • 249
  • 0
Доверието на германския бизнес в развитието на икономиката се понижава повече от очакваното
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Доверието на германския бизнес в развитието на икономиката на Германия се понижава с повече от очакваното през март, сочи проучване на Центъра за европейски икономически изследвания (Цет Е Ве - ZEW).

Индикаторът на Цет Е Ве, отчитащ нагласите сред германския бизнес, се понижава до 13,0 пункта през мрат спрямо 28,1 пункта през януари. Данните за този месец са под очакванията на икономисти за 16,4 пункта.

В същото време индикаторът, отразяващ текущите икономически условия в Германия, спада през март до -46,5 пункта при -45,1 пункта през предходния период. Очакванията на пазарите бяха за по-слабо понижение, до -45,8 пункта. 

Германия сформира съюз срещу спирането на продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

През текущия месец индикаторът на Цет Е Ве, който отчита нагласите сред бизнеса в страните от еврозоната, се срива до 10,0 пункта при 29,7 пункта през предходния период. Очакванията бяха за спад на този индикатор до 23,2 пункта. 

Международните финансови пазари са подложени на силен натиск. Очакванията на инвеститорите за развитието им се характеризират с високо ниво на несигурност, което е отразено и в нивото на индикатора на Цет Е Ве за икономическите нагласи.

Оценката за развитието на приходите на банките се влошава значително, въпреки че все още остава леко положителна. Прогнозите за развитието на застрахователната индустрия също значително се понижават, отбелязва Цет Е Ве.

Последвайте канала на

Калина Христова
249 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини