Шест банки ще увеличат потока на американски долари

  • 20 март 2023 07:25

  • 1427
  • 1
Шест банки  ще увеличат потока на американски долари
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Шест централни банки обявиха, че ще увеличат потока на американски долари през глобалната финансова система, за да я стабилизират.

Причина за решението са фалитите на няколко американски банки, предаде БНТ.  В инициативата участват банките на Англия, Япония, Канада, Швейцария, Централната Европейска банка и Федералният резерв, като целта ѝ е да гарантира ликвидността на финансовите операции.

В общото изявление на банките се казва още, че задачата е да се облекчи натискът върху финансовите пазари и да се ограничи въздействието върху възможностите за кредитиране на домакинствата и бизнеса.

Вместо да теглят заеми от свободния пазар банките ще се обръщат директно към националните банки.

Мярката ще бъде в сила поне до края на април.

Снощи стана ясно, че най-голямата банка в Швейцария UBS придобива изпадналата в затруднение Credit Suisse.

Това ще доведе до появата на по-голяма финансова институция. Дотук се стигна след като в петък стана ясно, че ликвидността на Credit Suisse спада и нестабилността на пазара показа, че е невъзможно да се възстанови необходимото доверие

Твърде голяма, за да фалира: какво става с Credit Suisse?

Последвайте канала на

Десислава Станева
1427 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2023.03.20 | 08:21

1
Здравейте, аз съм 55 годишен безработен хомосексуалист. Страдам от лека форма на шизофрения и затова не мога да работя. Моля който , може да ми помогне със парични средства да пише до редакцията. Там имат временния ми адрес. Благодаря ви, предварително.

Добави коментар

Водещи новини