Мащабни измами с криптовалута: Хиляди от различни държави губят спестявания

  • 18 март 2023 09:29

  • 3884
  • 5
Мащабни измами с криптовалута: Хиляди от различни държави губят спестявания
© pixabay

Хиляди хора са загубили спестяванията си, след като са инвестирали в приложение за търговия с криптовалути, наречено iEarn Bot, съобщи Би Би Си.

Според експерти това може да е един от най-големите крипто скандали досега. Правоприлагащите органи предупреждават за нарастващ брой измами с дигиталните валути и препоръчват на инвеститорите да извършват сериозни проверки.

Жена от Румъния споделя, че е загубила стотици евро, когато е инвестирала в iEarn Bot. От компанията казали както на нея, така и на останалите потърпевши, че инвестициите им ще бъдат обработвани от програмата за изкуствен интелект, което гарантира висока възвръщаемост.

Биткойн удари деветмесечен максимум

"Инвестирах в един бот за един месец. В приложението можеше да се види колко долара създава приложението - имаше графики, показващи как се развива инвестицията“, споделя жената пред британската медия.

"Изглеждаше доста професионално, докато в един момент не обявиха техническа профилактика", казва тя.

В този момент за известно време тегленията от приложението са замразени. Хората започнали да питат какво се случва и защо не могат да теглят от парите си.

"Направих заявка за теглене и парите просто изчезнаха“, разказва румънката.

Криптоборсата "Байнанс" спира паричните трансфери в британски лири

В Румъния десетки високопоставени личности, включително държавни служители и учени, са били убедени да инвестират чрез приложението, защото то е било спонсорирано от Габриел Гараис, водещ ИТ експерт в страната.

Той казва, че самият е бил подведен да инвестира спестяванията си в приложението и е загубил парите си.

"Знаехме, че това може да е измама, но между нас и компанията имаше авторитетен учен. Мислехме, че не е нужно да проверяваме твърде много, не се съмнявахме“, казва жената.

Случилото се в Румъния не е изолиран случай.

Силвия Табуска, румънски експерт по организирана престъпност от Европейския център за правно образование и изследвания, започва да проучва iEarn Bot. Открива, че много хора в други държави също са загубили парите си в схемата. Това, което я изненадало най-много, бил мащабът на операцията.

"От това, което видяхме беше, че броят на инвеститорите е доста голям", казва тя.

ЕК призова за бързо приемане на правила, по които банките да търгуват с криптовалута

"В Индонезия например от iEarn Bot твърдят, че са имали 800 000 клиенти. В началото приложението работи много добре. Когато имат достатъчно инвеститори и достатъчно пари, инвестирани в определена държава, те не позволяват повече да се тегли от тази държава - и отварят сметки в други", коментира Табуска.

iEarn Bot се представя като базирана в САЩ компания с отлични референции, но когато Би Би Си проверява някои факти на уебсайта ѝ, се появяват червени флагове.

Човекът, когото сайтът посочва като основател на компанията, казва, че никога не е чувал за тях. Той заявява, че е подал жалба в полицията.

Масачузетският технологичен институт, заедно с компании като Huawei и Qualcomm, са посочени като "стратегически партньори" на iEarn Bot, но и те заявяват, че не работят с нея.

На уебсайта си компанията не предоставя никаква информация за контакт. Би Би Си проверява историята на страницата ѝ във Facebook и установява, че до края на 2021 г. акаунтът е рекламирал продукти за отслабване. Той се управлява от Виетнам и Камбоджа.

iEarn Bot поставя голям акцент върху подтикването на инвеститорите да набират повече хора, които да се присъединят към приложението.

"Начинът, по който работят хората в тази компания, прилича повече на схема на Понци отколкото на истински бизнес", казва г-жа Табуска.

Бизнесмен изгоря с над 1 млн. лева от криптоизмама

От отдела за обслужване на клиенти на iEarn Bot казвали на инвеститорите, че за да изтеглят парите си, трябва да платят 30% такса.

"Някои хора доста отчаяно искаха да си върнат парите, затова платиха таксата - но все пак не можеха да ги изтеглят", казва г-жа Табуска.

Би Би Си многократно се е обръщала към iEarn Bot за коментар, но досега от компанията няма отговор.

Последвайте канала на

Весела Найденова
3884 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.03.18 | 18:31

4
Лесно е да измамиш алчните. Не очаквайте съчувствие.

2023.08.28 | 14:30

5
Именно

2023.03.18 | 14:08

3
Американска измислица за ограбване на хората !
Рени

2023.03.18 | 12:10

2
За да има тарикати ,трябва да има и балъци... Тук едни тарикати ни обещаха , магистрали, мостове ...кво ли не. И балъците се появиха. Такъв е живота.

2023.03.18 | 10:13

1
ne si mislia tce niakoi sas orajie e zadaljil horata da si vlagat parite vav kripto valuta tia glavata ne ti e nujna samo da pazish ravnovesie

Добави коментар

Водещи новини