Хампарцумян: Всяка банкова ситуация има изход

  • 17 март 2023 17:06

  • 458
  • 1
Хампарцумян: Всяка банкова ситуация има изход
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Причината за кризата в някои регионални американски банки не е една. Обаче за да се предотврати паниката трябва да се знае, че всяка банкова ситуация има изход. Банковата паника е, когато хората започват да изтеглят панически депозитите си. Това каза в ефира на "Фокус" председателят на Българския форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян.

По думите му при положение, че банката е била разумно управлявана, спазвала регулациите, не говорим за криминални случаи.

"Заради банковата паника се получава една спирала, която отива надолу. Защото си представете как реагират професионалните пазари: единият ден 60% или 60% спад в цените на акциите, на другия ден, когато се разбра, че ще има спасяване, плюс 10%. Това са огромни амплитуди, които са до голяма степен обусловени от психологическия, не икономически фактори. Но така работят пазарите, те са бързи да реагират, понякога копират един друг. И всъщност, и при тях има наченки на паническо разпродаване или купуване, когато дойдат обстоятелства, които предизвикват такива", допълни Хампарцумян.

Икономисти обясниха има ли риск за фискалната стабилност на страната ни

"Слаба банка се убива с вестник, защото по-силните направо си купуват медиите", каза още той.

"Паниката и паническите реакции са факторите, срещу които няма защита", категоричен бе той. "Всичко друго има начин да се реши - слага се капитал, някой купува банката, зависи как са наредени нещата, но срещу паника - няма защита."

"Когато нещата тръгнат в посока на инфлация, която вече не искаме да бъде около 2-3% означава, че има прекалено много пари на пазара. Как да ги приберем? Не може с декрет да ги вземем, трябва да вдигнем лихвите, така че те сами да се върнат там откъдето са тръгнали. Тези пари, за да се върнат и да не натискат вече инфлацията - т.е. тя да тръгне обратно, трябва да се балансира предлагането на стоки, услуги и паричната маса, налична в икономиката - по този начин е единият от инструментите, чрез който централните банки си прибират обратно парите", обясни експертът. 

"Европа, когато си стъпи на краката, може да бъде рационална и успешна. Качеството на живота в Европа е най-високо в света", допълни Левон Хампарцумян.

Цветелина Кирилова
458 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Наблюдател

2023.03.17 | 17:15

1
Тоя и Господ го ненавижда!

Добави коментар

Водещи новини