Надзорът на ЕЦБ се свиква извънредно заради ситуацията с банките

  • 17 март 2023 13:12

  • 756
  • 3
Надзорът на ЕЦБ се свиква извънредно заради ситуацията с банките
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Европейската централна банка (ЕЦБ) свика непланирано заседание на Надзорния си съвет днес, на което ще се обсъждат напрежението и уязвимостите в банковия сектор в еврозоната след разпродажба на банкови акции напоследък, предаде Ройтерс, цитирайки говорител на институцията.

Акциите на редица банки се сринаха през изминалата седмица, изплашени първо от колапса на калифорнийската стартъп банка (Silicon Valley Bank) в САЩ, а след това и от разпродажбата на книжа на "Креди сюис" (Credit Suisse), която приключи едва след като централната банка на Швейцария (SNB) предостави спасителна линия от 50 милиарда швейцарски франка (54 милиарда долара).

"Надзорният съвет се събира с цел запознаване на членовете му с актуална информация в банковия сектор", посочи говорителят.

Лагард: ЕЦБ е готова да действа, ако е необходимо

Събирането следва подобна среща по-рано тази седмица и идва, след като ЕЦБ повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта в четвъртък. Представител, запознат с разговорите, каза, че целта на срещата е да се обърне внимание върху ликвидността в банковия сектор на еврозоната и да се следи за всяка уязвимост - на която и да е банка. Той каза, че не е очаквал, че ЕЦБ незабавно ще предприеме някакви действия в резултат на това.

Акциите на банките се възстановиха в четвъртък след предоставената подкрепа на "Креди сюис" и продължиха да се покачват в петък въпреки повишаването на лихвите на ЕЦБ, отбелязва БТА. 

Константин Тодоров
756 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.03.17 | 13:38

1
няма за какво да се притеснявате, нали сте клубът на богатите!
йо-хо-хо

2023.03.17 | 13:54

3
ама я няма русия да я грабят и обиждат
Sarbeca Z

2023.03.17 | 13:42

2
Крадците и лъжците се събират

Добави коментар

Водещи новини