Икономисти: Огромните помощи на калпак не се правилната политика

  • 16 март 2023 20:52

  • 29816
  • 6
Икономисти: Огромните помощи на калпак не се правилната политика
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

„България е втората държава в ЕС с най-нисък дълг спрямо БВП. За мен беше изненада този документ. Вероятно, мога само да спекулирам, министърът на финансите е решил да шокира своите колеги в Министерския съвет и обществото, за да разкаже в цветущ план какво би се случило, ако в продължение на години правим дефицити от 7%“. Това обясни в ефира на БТВ икономистът Никола Янков, бивш заместник-министър на икономиката.

Според него новина в доклада на министъра на финансите Росица Велкова няма, тъй като цифрите са известни от по-рано.

„Знаем за 6,9% дефицит още от юли месец миналата година, когато беше актуализиран бюджетът“, подчерта той.

Половината българи страдат от суша, а другата от наводнения, но общо плащаме за „златна” вода

Бившият зам.-министър на финансите допълни, че няма причина България да има толкова щедър подход в енергийното субсидиране.

„Вместо държавата да харчи 16 млрд. лева годишно за енергийни субсидии, от които 80 млн. лева отиват в „Лукойл“ или други компании, които печелят добре. Основната част от тези пари са насочени към богатите. Тези пари увеличават социалното неравенство. Трябва да се уеднаквят ставките на ДДС, които бяха въведени с уж краткосрочен характер“, допълни той.

„Не е нормално да има бюджетен дефицит. Той е инструмент, когато има необходимост от стимулиране на икономиката заради забавяне“, категоричен е Никола Янков.

Финансистът Юлиан Войнов, преподавател в Стопанската академия в Свищов, коментира, че огромните помощи, давани на калпак, не са правилна политика.

„Ако погледнем какво се случи, когато се намалиха данъците – цените не паднаха, а се увеличиха. Сега е моментът да се възстанови данъчната система, която беше преди пандемията от коронавируса и енергийната криза. Публичните финанси трябва да се вкарат в дългосрочен тренд на нормални дефицити“, подчерта той.

„Ако не се вземат мерки за дефицит, това ще ни отдалечи от еврозоната. Виждаме намаляване на инфлацията. Логично е, ако се положат усилия от законодателната власт, да се опитаме да влезем в еврозоната“, каза още той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
29816 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Тор

2023.03.17 | 06:30

6
Разбира се, че не са. Но по-лесно се крадат.

2023.03.17 | 01:21

5
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 4600 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

2023.03.16 | 22:53

1
спрте компенсациите на "бизнеса" и върнете ДДС на всичко, най-вече за туризма и кръчмите
Анонимен

2023.03.16 | 23:02

4
Туризма и кръчмите не са стоки от първа необходимост. Защо им намалявате ДДС- то? От това не е поевтиняла услугата. Просто се генерират по големи печалби в бранша. Алибегов ли ви изплаши?
Анонимен

2023.03.16 | 23:02

3
Туризма и кръчмите не са стоки от първа необходимост. Защо им намалявате ДДС- то? От това не е поевтиняла услугата. Просто се генерират по големи печалби в бранша. Алибегов ли ви изплаши?
Има

2023.03.16 | 22:57

2
лагика.

Добави коментар

Водещи новини