Твърде голяма, за да фалира: какво става с Credit Suisse?

  • 16 март 2023 13:34

  • 1040
  • 4
Твърде голяма, за да фалира: какво става с Credit Suisse?
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Тя е сред 30-те глобални играчи в банковия сектор, смятани за твърде големи, за да фалират: частната швейцарска банка Credit Suisse има проблеми със своята ликвидност. Спасяват я засега с кредит за 50 милиарда франка.

Credit Suisse изпадна в криза на доверието, след като акциите ѝ се сринаха на швейцарската фондова борса. В сряда акциите на банката спаднаха с до 30 процента в края на търговията. За решаването на проблема със своята ликвидност от банката решиха да заемат до 50 милиарда швейцарски франка (54 милиарда щатски долара) от Националната банка на Швейцария. 

Заемът е изцяло обезпечен с първокласни активи. Освен това от банката обявиха серия от операции по обратно изкупуване на дълг за около 3 милиарда швейцарски франка. "Това са решителни мерки за укрепване на Credit Suisse", заяви генералният ѝ директор Улрих Кьорнер. Кризата, която експерти се надяват да е само временна, започна след като стана известно, че най-големият акционер във финансовата институция, а именно Саудитската национална банка, отказва да налива повече пари в Credit Suisse. Причината е в някои регулаторни ограничения, уточниха от Рияд. Миналата година Credit Suisse реализира загуби за 7,3 милиарда франка, а вложители изтеглиха активи за други 123 милиарда франка.

"Креди сюис" поиска подкрепа от централната банка на Швейцария

Кризата предизвика сътресения на финансовите пазари

Така Credit Suisse става първата глобално значима банка от финансовата криза насам, която трябва да бъде спасявана със спешни заеми. Драматичният спад в цената на акциите ѝ предизвика безпокойство в целия свят и доведе до сътресения на финансовите пазари. В същото време обаче няма признаци за това, че кризата в частната банка може да се пренесе и върху други швейцарски кредитни институции – в това число и заради проблемите на американската Silicon Valley Bank.

От Credit Suisse се опитаха да успокоят клиентите си. Това е една "много добре капитализирана банка", подчерта шефът на Credit Suisse Switzerland Андре Хелфенщайн в интервю за швейцарската телевизия Blick TV.

"Креди сюис" ще тегли кредит от 50 милиарда франка от швейцарската централна банка

Във връзка с проблемите на частната швейцарска банка, която е сред 30-те големи банки в света, смятани за твърде големи, за да фалират, финансови институции, регулаторни органи и правителства по света се опитват да оценят рисковете. Отделни правителства дори поискаха от Швейцария да се намеси.

Линднер: "Германската кредитна система е стабилна"

В Германия министърът на финансите Кристиан Линднер увери, че германската кредитна система е стабилна. "Федералното правителство е в постоянен и интензивен обмен на мнения с всички заинтересовани страни", подчерта той пред обществената телевизия АРД.

Дойче веле
1040 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.03.16 | 23:09

4
ахахахаха, те фалират заради много заеми и ги спасяват с нов заем
Майтапчи Йово

2023.03.16 | 14:21

3
Ха така... пак старата песен... първо опапкваме париците, а после гламарите, които сме ограбили... ни спасяват с парите си:)))!
боби

2023.03.16 | 13:49

1
Уж кризата нямаше да засегне Европа ,...а ква стана тя ? Американските банкови фалити са на път да прескочат океана ! Че някой въобще съмнява ли се че американците няма да си изтърсят боклука в Европа !

2023.03.16 | 14:09

2
мУтрафонова, какъв е кypca на рупиите в московие тая сутрин?

Добави коментар

Водещи новини