Икономист: След ниските лихви банките трябва да плащат по-висока цена за нискодоходните активи

  • 14 март 2023 20:30

  • 1406
  • 2
Икономист: След ниските лихви банките трябва да плащат по-висока цена за нискодоходните активи
© Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

Определени участници на финансовия пазар трупат риск, който се скрива. Това каза пред Нова телевизия главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов във връзка с фалита на две американски банки.

Когато нещо се скрие, то може да расте в по-голям мащаб. Когато дълго време финансовият сектор е оперирал с много ниски лихви, даже нулеви и отрицателни, се получава нагласяне на балансите на банките, така че те имат много ниски доходи по активите – това, в което са инвестирали. В същото време се вдигат лихвите, те трябва да започнат плащат по-висока цена на привлечения ресурс, докато имат нискодоходни активи. Това е риск, от който всяка банка трябва да се пази, някои не са се пазили добре и те ще страдат, заяви Богданов.

Фалира една от големите банки в САЩ

По думите му вторият риск е начало на по-сериозно охлаждане на кредита в САЩ.

Това може да доведе до подобен процес и в Европа, макар да няма директни ефекти. Превантивно може да има по-внимателно опериране с кредитирането, очакване за високи лихви, следователно – по-внимателно с подбора на кредитните операции. Това ще означава по-малко свеж ресурс за инвестиции и потребление, коментира икономистът.

Константин Тодоров
1406 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Мда

2023.03.15 | 02:00

2
Разпадането на бившия соц-блок даде отсрочка за разпадането. Западът изсмука много пари, блага и евтина работна ръка от Изтока. Има една класация на ООН по индекс на човешко развитие. Според нея НИТО ЕДНА държава от бившия соц-лагер не е повишила номинално мястото си по развитие в тази класация - всичките са надолу в сравнение със соц-периода. До една. Естествено, рекордьор поради продажността си (не е намек към тия, дето драскат срещу заплащане, те са част от това) сме ние - от 27-мо на 68-мо място, или 2,5 пъти надолу. Колкото до края - той идва сега, и това е видно за всеки, който разсъждава поне малко. Отложиха го, колкото можаха. И не говоря само за икономическите аспекти, а и за моралните и нравствените. Рим се е сгромолясал когато е потънал в разврат и от моралните му устои не е останало нищо.
PaulaFox

2023.03.15 | 00:27

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини