ЕБВР подкрепи „Евроинс“ в Румъния, поръча независим доклад на международен консултант

  • 08 март 2023 17:01

  • 640
  • 1
ЕБВР подкрепи „Евроинс“ в Румъния, поръча независим доклад на международен консултант
©
Слушай новината Слушай новината

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която е миноритарен собственик в „Евроинс Иншурънс Груп“, е наела международна консултантска агенция спешно, до края на март, която трябва да изготви независим доклад на платежоспособността на „Евроинс“ в Румъния.

Новината идва на фона твърдения на анонимни източници в румънската преса, че българският застраховател не отговаря на изискванията по закон. ЕБВР е акционер с 10% участие в застрахователното дружество на „Еврохолд“. Базираната в Лондон Европейска банка за възстановяване и развитие е международна финансова институция, предназначена да насърчава прехода към открита пазарно-ориентирана икономика и да подкрепя частното и предприемаческото развитие в Централна и Източна Европа, Централна Азия, Южното и Източното Средиземноморие. Оперира в 27 държави, включително България и Румъния. ЕБВР е важен стратегически партньор на ЕС с акционерен капитал в различни компании на стойност над 30 млрд. евро. Самите „Еврохолд“, собственикът на „Евроинс“, публикуваха преди дни финансовия си отчет за 2022 г., в който са отчетени над 6.3 млрд. лв. приходи и 286 млн. лв. оперативна печалба. ЕБВР информират още румънските институции, че подкрепят мениджмънта на „Евроинс“ в решението да намали планирано пазарния си дял в автомобилното застраховане в страната под 25%.  

Ето как румънски автосервизи са изнудвали Евроинс Румъния

ЕБВР беше уверена от страна на мениджмънта на групата „Евроинс“, че подкрепят работата на международния одитор. Целта ни е да извършим пълна оценка в рамките на март 2023 г. и ще се радваме да споделим резултатите с вас, когато са финализирани проверките“, се казва още в писмото на Шарлот Руе, управляващ директор за Централна и Югоизточна Европа на ЕВБР, цитирано от Profit.ro.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
640 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емил Генов

2023.03.09 | 23:55

1
Браво! А българската подкрепа, кога?

Добави коментар

Водещи новини