Работодатели сезираха ЕК за формулата за определяне на минималната заплата

  • 06 март 2023 09:55

  • 1484
  • 1
Работодатели сезираха ЕК за формулата за определяне на минималната заплата
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Работодателските организации сезираха Европейската комисия по въпроса с формулата за определяне на минималното възнаграждение.

Според представителите на бизнеса при въвеждането на новите правила за определяне на минималната работна заплата у нас не е спазена процедурата, заложена в европейската директива.

Левон Хампарцумян: Не е важно колко е минималната заплата, а какво можеш да си купиш с нея

"Според процедурата при определянето на минимална работна заплата трябва оценка на това колко адекватна е тя. В България казахме, че минималната работна заплата е равна на 50% от средата. С това се обезсмисля се цялата процедура, която предхожда това решение - разработването на критерии, ролята на работодатели и синдикати и се казва: "Това число ще бъде толкова, то се определя през септември на база статистически данни", коментира заместник-председателя на Българската стопанска камара Мария Минчева в ефира на БНТ.

"Ние трябва да приемем механизъм за определяне на минималната заплата и тя трябва да е адекватна, според директивата. Тя насърчава и колективното трудово договаряне, за което у нас никой не говори, но за нас тази част е съществената. Затова, донякъде, бих се съгласил, че по начина, по който българският парламент се позова на директивата, той не я транспонира, а се позова на нея и фиксира едно съотношение", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Да, втората част на директивата - насърчаване на колективното договаряне на заплащането на труда в много голяма степен не видя бял свят. Това, което направи народното събрание е една стъпка, но върху нея трябва да се гради - тази адекватност трябва да се мери и оттук насетне и нагоре над това минимално ниво", допълни още той.

Цветелина Кирилова
1484 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.03.06 | 13:57

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини