Гърция предоставя допълнителни помощи за засегнатите от инфлацията пенсионери и бизнес предприятия

  • 15 февруари 2023 19:37

  • 322
  • 0
Гърция предоставя допълнителни помощи за засегнатите от инфлацията пенсионери и бизнес предприятия
© Getty (архив)

Гърция предоставя допълнителни помощи за засегнатите от инфлацията пенсионери и бизнес предприятия, предаде Ройтерс.

Гръцкото правителство обяви днес финансирането на помощ за пенсионери, земеделски производители и предприятия, засегнати от инфлацията и високите сметки за електроенергия, като стартира въвеждането на нови мерки броени месеци преди парламентарните избори.

Правителството на министър-председателя Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. от 2020 г. насам е похарчило повече от 40 милиарда евро за субсидии за подпомагане на домакинствата и бизнес предприятията, борещи се да се справят с последиците от пандемията от COVID-19 и войната в Украйна.

Миналия месец гръцкото правителство въведе 8 процента надбавка към пенсиите – първата след финансовата криза в периода 2010-2018 г., която принуди Гърция да намали пенсиите за сметка на около 260 млрд. евро за спасителни мерки. Въпреки това почти половината от пенсионерите в страната не успяха да се възползват от увеличението, тъй като не отговориха на критериите за даденото субсидиране.

Новият пакет от помощи, който ще е с приблизителен размер 800 млн. евро, ще включва изплащане на еднократни помощи до месец април на стойност между 200 и 300 евро за около един милион пенсионери, съобщи гръцкият министър на финансите Христос Стайкурас в коментар по телевизията.

Гърция покрива 10% от покупките за храна на домакинствата

Той добави, че временното намаление на данък добавена стойност за транспорта, кафето и безалкохолните напитки ще бъде удължено с шест месеца до края на годината. „Мярката има за цел да подкрепи бизнеса, тъй като тези сектори бяха особено засегнати финансово от пандемията и все още имат повишени оперативни разходи, дължащи се на енергийната криза“, поясни той.

Годишната, хармонизирана с ЕС, инфлация в Гърция се забави до 7,3 процента през януари на фона на 7,6 процента през декември, достигайки най-ниската стойност за периода от януари миналата година досега, сочат днешни данни.

Въпреки рязкото покачване на разходите за енергия от миналата година, гръцката икономика показва добро развитие, благодарение на увеличените приходи от туризма. За първи път от 2019 г. Гърция очаква икономически растеж от 1,8 процента и първичен излишък от 0,7 процента от брутния вътрешен продукт тази година.

По-високите от очакваното бюджетни приходи през 2022 г. и положителните икономически резултати означават, че новият пакет от помощи няма да застраши фискалните цели на страната, посочи гръцкият министър на финансите.

Гръцките земеделски стопани също ще получат възстановяване на платени данъци за гориво за 2023 г. и ще се възползват от по-бързо изплащане на неизплатените обезщетения за природни бедствия.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
322 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини