Министър Пулев: Предстои сключване на споразумение за нов свеж ресурс от 1,2 млрд. лв. за родния бизнес чрез Фонда на фондовете

  • 03 февруари 2023 10:40

  • 616
  • 7
Министър Пулев: Предстои сключване на споразумение за нов свеж ресурс от 1,2 млрд. лв. за родния бизнес чрез Фонда на фондовете
© МИР
Слушай новината Слушай новината

До дни предстои Фондът на фондовете да сключи споразумение с Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ за нов, свеж ресурс от близо 1,2 млрд. лв., който трябва да стигне до българския бизнес. Това съобщи на среща с представителите на Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) министърът на иновациите и растежа Александър ПулевАлександър ПулевАлександър Пулев е роден на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Той е магистър по финанси на Оксфордския, информират от пресцентъра на МИР.

Пред работодателските организации той поясни, че по новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 (ПКИП) с бюджет близо 3 млрд. лв., чрез споразумението ще се насочи ресурс от около 1,2 млрд. лв. към Фонда на фондовете, за да стигне до българските предприемачи и компании. „45% от бюджета е за дялови инструменти, а оперативното споразумение между министерството и Фонда на фондовете ще е факт до дни“, подчерта Пулев.

Отделно, по новата програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 (ПНИИДИТ) с бюджет малко над 2 млрд. лв., също е заделен ресурс от около 120 млн. лв. за Фонда за технологичен трансфер, който ще се фокусира върху стимулирането на родните фирми.

МИР публикува за обществено обсъждане нова процедура по ПВУ

„Осигурихме базовия ресурс за Фонда на фондовете, предстоят пазарните консултации“, посочи още Пулев и припомни пред работодателските организации, че на 2 август, при сформирането на Служебния кабинет, България е имала 0 договорени лева по 0 европейски програми, а пет месеца по-късно, в рамките на мандата, България вече има договорени 10 от 10 възможни европейски програми за 20 млрд. лв., които българският бизнес, университети и предприемачи могат да ползват до 2027 г.

По думите на Пулев, е постигната много добра координация със заместник министър-председателя по управление на европейските средства Атанас Пеканов и с министъра на енергетиката Росен Христов, с които се обсъжда управлението и на Декарбонизационния фонд в контекста на изградената инфраструктура и опит в структурирането на финансови инструменти на Фонда на фондовете.

Работодателите определиха като положителен напредъка на страната по Водородната стратегия, която пряко касае МИР, като изразиха надежда за запазване на високите темпове.

„Отваряме първата половина на февруари дългоочакваната процедура за бизнеса – за ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия с бюджет 200 млн. лв. По нея се очаква да кандидатстват хиляди български компании с оглед на високия интерес на фирмите до момента“, посочи още министър Пулев, като припомни, че по първата и втората процедури по Плана за възстановяване и устойчивост – „Технологична модернизация“ и „ИКТ и киберсигурност“ – са подадени общо над 10 200 проекта.

Той допълни, че при планирането на процедурата за ВЕИ преди идването на Служебния кабинет са били заложени едва 20 млн. лв. бюджет, а след това екипът на вицепремиера Пеканов е увеличил бюджета на 200 млн. лв. „Има договореност за още усилия в тази посока“, стана ясно още от думите му.

Работодателските организации поставиха въпроса за преразглеждане на определяния като нереалистичен проект за батерии от ПВУ и потърсиха съдействието на министър Пулев за създаване на координационен механизъм между отделните органи и ведомства за големите проекти по Плана. По думите на министъра, такава координация МИР вече е инициирала за големи инвестиционни проекти и работи в интензивна връзка с МЕУ и МОН по новата за България научна програма, която осигурява над 2 млрд. лв. за връзката наука-бизнес.

Цветелина Кирилова
616 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2023.02.03 | 13:00

5
Русия е варварска държава, населена с крепостни селяни, силно вярващи на изрода-психопат Владимир Путин!
Ьн

2023.02.03 | 13:24

7
Много си прав!! Ама и в Бг е пълно с пос.рани путлераси и промити мозъчета от руска, гАвняна пропаганда!!
Нфб

2023.02.03 | 13:23

6
Демек още КРЕДИТИ, които и правнуците ни ще връщат-с благословията на Ушатия Педал с малко Юмруче, което навира на Деса Поетеса в мазната фут.ка.....аБе-къде е Деса?!?

2023.02.03 | 13:00

4
Русия е варварска държава, населена с крепостни селяни, силно вярващи на изрода-психопат Владимир Путин!

2023.02.03 | 13:00

3
Русия е варварска държава, населена с крепостни селяни, силно вярващи на изрода-психопат Владимир Путин!
Веско Григоров от град Левски

2023.02.03 | 12:17

2
Дайте ми шанс и на мен ! Искам повече да крадем ....
Мда

2023.02.03 | 11:34

1
Баницата ще се дели между-Домуса, Тиквата, Хидроинженера, Дбилите, Подлите Педали.

Добави коментар

Водещи новини