Австрийският концерн "О Ем Ви" с милиардна печалба

  • 02 февруари 2023 16:05

  • 388
  • 0
Австрийският концерн "О Ем Ви" с милиардна печалба
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Австрийският концерн ОМВ е отбелязал миналата година печалба, възлизаща на милиарди евро. Това съобщи днес Алфред Щерн, шеф на индустриалния гигант. "Изключително горди сме, че отбелязахме рекордна година". Оперативният резултат на концерна е нараснал над два пъти и възлиза на 12,246 милиарда евро, нетната печалба от 5,175 милиарда е 85 процента по-висока от предходната година. 

Както подчерта Щерн, усилията за диверсификация на газовите доставки са довели до успешни решения. Но държавата също е спечелила, като е получила около един милиард евро от данъци и такси.

Петролът поевтинява в Азия

Значението на ОМВ за икономиката на страната Щерн подчерта с думите: "Нашият принос за икономиката е около 1,6 процента от брутния вътрешен продукт, осигуряваме много работни места и снабдяваме с енергия цялата страна, което прави възможен живота, който водим."

За говорителя по въпросите на икономиката на опозиционната Австрийска социалдемократическа партия Кристоф Мацнетер това е много малко. Той иска да се въведе извънреден данък за всички печалби на енергийните предприятия, надхвърлящи печалбата от предходната година с десет процента. 

Австрийският концерн ОМВ има участие в добива на газ от руското газонаходище Южно-Руское. Това участие вече е отписано то активите на компанията, което е струвало на концерна два милиарда загуба, но това газонаходище има стратегическо значение и за Русия и "затова са много ограничени законовите рамкови условия, за да прекратим нашето участие". Заплащането на дивиденти на предприятия от "неприятелски страни" е забранено в Русия, пояснява Щерн, поради което от Русия няма принос за годишния резултат.

Последвайте канала на

Калина Христова
388 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини