Милен Велчев и брат му с голяма сделка в банковия сектор

  • 01 февруари 2023 18:52

  • 4148
  • 5
Милен Велчев и брат му с голяма сделка в банковия сектор
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Българските братя от банковата сфера Милен и Георги Велчеви купиха швейцарския бизнес за търговия със стоки на руската VTB Bank PJSC (дружество, чийто капитал е разделен на прехвърляеми акции с еднаква стойност), като така отново отварят пътя пред компанията, съобщава Bloomberg.

Агенцията изтъква, че швейцарските стокови търговски и финансови аванпостове на най-големите руски банки бяха нарастваща сила в сектора преди началото на войната (в Украйна).

И сега придобиването на този бизнес от семейство Велчеви, идва, след като санкциите след инвазията на Русия в Украйна затрудниха звеното на VTB Bank да обработва плащания или да наема юридическо представителство, това последното означва най-общо възможност за "отбрана", чрез адвокати, в съда.

Милен Велчев разясни кога България ще достигне средните доходи в Европа

В съобщението се отбелязва, че двамата Велчеви преди това са работили съответно (Милен и Георги) в Merrill Lynch и Morgan Stanley. По-късно Милен ВелчевМилен Велчев Милен Велчев е роден в София. Завършва международни отношения във ВИИ „Карл Маркс“ през 1988 стана министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобурготски, а след това пое представителството за България на инвестиционното звено VTB Capital.

Милен ВелчевМилен Велчев Милен Велчев е роден в София. Завършва международни отношения във ВИИ „Карл Маркс“ през 1988 е отказал да разкрие условията по сделката, но е посочил, че компанията ще оперира под ново име и с преразглеждане на взиманите решения.

През март 2022 г. стана известно, че европейското звено на VTB Bank Europe е обявено за продажба, след като дружеството майка, банка VTB Bank, влезе в санкционните списъци на ЕС - една от най-големите банки в Русия, в която държавата е най-големият акционер.

Също през март пък САЩ наложиха санкции на десет членове на Управителния съвет на VTB Bank.

По-късно - през август с.г., Белгия - важен финансов център, замрази авоари на стойност 50,5 милиарда евро, принадлежащи на хора, компании и други юридически лица, на които са наложени финансови санкции след руското нашествие в Украйна, сред които именно VTB Bank.

Мая Йорданова
4148 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.02.02 | 06:37

5
Е,сега има ли още някой да НЕ вярва,че "ндсв" ще бъде НАБУТАНА в следващият "парламент" ?! А,КОЙ,КОЙ,КОЙ казва,че ставало с ГЛАСУВАНЕ,НЕ,НЕ,НЕ става с ПАРИ и то с МНОГО ПАРИ????!!!
бай Ставри

2023.02.02 | 06:30

4
Гешев,какво ще КАЖЕШ за ДАЛАВЕРКАТА ?!
gost

2023.02.01 | 21:33

3
govnar

2023.02.01 | 19:57

2
Перач

2023.02.01 | 19:56

1
А този кога ще го санкционират по магнитски, че управлява руски пари? И е руска подлога?

Добави коментар

Водещи новини