Кристин Лагард отчете успеха на Хърватия

  • 24 януари 2023 13:07

  • 385
  • 1
Кристин Лагард отчете успеха на Хърватия
©
Слушай новината Слушай новината

Началото на настоящата година беляза изключителен успях за Хърватия, която стана двадесетата страна в Европейския съюз, която приема еврото. Това заяви президентът на Европейската централна банка Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981 във видеообръщение към участниците на форум, провеждащ се в Загреб, който е посветен на влизането на страната в еврозоната. На събитието присъства и служебният министър на финансите на България Росица Велкова.

При присъединяването към ЕС през 2013 г. покупателната сила на човек от населението беше 55 на сто от средната за ЕС. Сега, 10 години по-късно, виждаме забележително развитие и вече този процент е достигнал 77 на сто, посочи тя.

Средната месечна заплата в Загреб е била 1187 евро през октомври

Хърватия се присъедини към еврото, което в момента е силен щит срещу външни сътресения за своите ползватели, защото е втората най-популярна резервна валута в света от една страна, а от друга държавите от еврозоната извършват близо половината от външната си търговия в единната валута, каза още президентът на ЕЦБ.

Лагард обаче предупреди хърватското правителство, че трябва да "пази" публичните финанси и да продължи по пътя на реформи. "За което аз нямам съмнение, че страната ще успее", коментира тя.

Последвайте канала на

Калина Христова
385 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.01.24 | 13:46

1
Голям успех, па хърватите ревът от убавото евро.

Добави коментар

Водещи новини