Експерти: Пазарът на криптовалути е депресиран

  • 23 януари 2023 11:37

  • 573
  • 1
Експерти: Пазарът на криптовалути е депресиран
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

През изминалата година стойността на най-популярната криптовалута биткойн се е понижила с над 60%. Но от началото на година се забелязва промяна. Какво се случва на този високорисков пазар?

Освен драстичен спад в стойността на биткойн през миналата година, обемите на търговията се понижиха с над 30% на годишна база, пише БНТ.

Благовест Белев, основател на първия фонд за инвестиции в криптовалути: "Определено пазарът е депресиран след съществени загуби. Биткойн загуби 70% от върховите нива".

Сред тях е фалита на FTX - криптоборса през есента на миналата година, след като се оказа, че няма достатъчен резерв от активи, за да отговори на клиентското търсене. А другото негативно събитие е загубата на инвеститорското доверие в проекта "Тера Луна", което срина цената и го изключи от повечето борси.
В криптосвета настъпват и други по положителни промени, включително и екологични.

Симеон Светлинов, IT специалист: "В момента се говори за забрана на някои криптовалути, които използват твърде много електричество".

Това вече е накарало разработчиците на втората по капитализация криптовалута Етериум да променят нейния алгоритъм. Предстоят и дългоочаквани от пазара регулации.

Благовест Белев, основател на първия фонд за инвестиции в криптовалути: "Очаква се тази година януари-февруари да се гласува в ЕП голямата директива, която се чака от години и се подготвя за регулация на виртуалните валути. Непрекъснато излизат нови промени, които искат да направят самите регулатори и вече от няколко години не се стига до финална версия. Самата индустрия толкова бързо се променя, че изисква нови и нови промени. Законът не може да навакса толкова бързо".

Симеон Светлинов, IT специалист: "Ако човек сега обмисля да влиза в криптосектора, бих посъветвал да изчака, да се видят какви регулации и закони ще прокарат правителствата и централните банки".

Известна борса за криптовалута фалира

Но дори и с нови регулации, експертите съветват за предпазливост, ако планирате инвестиции във виртуални пари.

Благовест Белев, основател на първия фонд за инвестиции в криптовалути: "Целият този сектор е твърде рисков и твърде иновативен за средния човек. Хора, които се чувстват технологично и финансово грамотни според мен има смисъл да инвестират в това нещо, но останалите, които не са уверени, особено в технологични способности да опазват самите криптовалути, да стоят настрана".

И дори с определени регулации, пазарът с криптовалутите си остава високорисков, с който лесно можете да загубите парите си.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
573 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.23 | 12:24

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини