ЕЦБ: Инфлационните очаквания в еврозоната намаляват

  • 12 януари 2023 12:07

  • 257
  • 0
ЕЦБ: Инфлационните очаквания в еврозоната намаляват
© Pixabay

Европейската централна банка заяви, че инфлационните очаквания на потребителите за една до три години напред са намалели, според резултати от последното проучване на ЕЦБ в сравнение с предишните данни, представени през октомври 2022 г.

ЕЦБ отбеляза, че продължителното покачване на възприеманата от потребителите инфлация през предходните 12 месеца е спряло, като средният процент остана на 9,9%. Инфлационните очаквания останаха доста под възприемания минал темп на инфлация, особено в средносрочен хоризонт от три години.

ЕЦБ: Заплатите в еврозоната ще нараснат значително в краткосрочен план в условията на инфлация

Средните очаквания за инфлацията през следващите 12 месеца намаляват от 5,4% на 5,0%, докато очакванията за потребителската инфлация за три години напред се понижават от 3,0% на 2,9%, приближавайки се слабо към целевото средносрочно ниво на ЕЦБ от 2 на сто.

ЕЦБ посочи, че несигурността относно инфлационните очаквания за година напред е относително стабилна от юли 2022 г. насам, въпреки че остава доста над нивото, преобладаващо преди войната в Украйна.

В същото време потребителите очакват номиналният им доход да нарасне с 0,9% през следващите 12 месеца спрямо очаквания през миналия октомври за растеж с 0,7%. За първи път от средата на 2021 г. очакванията за номинален ръст на разходите през следващите 12 месеца намаляват – от 4,7% през октомври на 4,3%, според последното проучване на ЕЦБ. Възприемането на номиналния растеж на разходите през предходните 12 месеца остава непроменено на 6,3%.

Според последното проучване на ЕЦБ, очакванията за икономически растеж в еврозоната за следващите 12 месеца се увеличиха от -2,6% през октомври до -2,0%. В съответствие с по-високите очаквания за икономически растеж, очакванията за нивото на безработица за 12 месеца напред се понижиха до 12,4% в сравнение с 12,5% през октомври. Потребителите продължават да очакват бъдещото ниво на безработица да бъде по-високо от възприеманото текущо ниво на безработица от 11,8%.

Потребителите също така очакват нарастването на жилищните цени през следващите 12 месеца да остане сравнително стабилен от 3,1%. Очакванията за ипотечните лихвени проценти за 12 месеца напред обаче се повишиха допълнително до 4,8%, което е с 1,5 процентни пункта повече в сравнение с началото на 2022 г.

Последвайте канала на

Десислава Станева
257 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини