Инфлацията в еврозоната тръгна надолу

  • 05 януари 2023 14:41

  • 276
  • 0
Инфлацията в еврозоната тръгна надолу
© Novini.bg/Canva

Очакванията са инфлацията в еврозоната да се понижи с 0,3% до 9,8 на сто. Ако прогнозите се сбъднат, това ще бъде първо намаляване на инфлационния натиск от една година насам. Официално инфлацията в еврозоната за ноември месец беше 10,1% - рекордна от създаването на паричния съюз на Стария континент.

През миналата година Европейската централна банка повиши лихвените нива общо четири пъти, в стремеж да се справи с нарастващата инфлация.

В момента основният лихвен процент на банката е 2,5 базисни пункта.

Прогнозират спад на цените на недвижимите имоти в Австрия

Въпреки положителната новина, в скорошно интервю за американския канал CBS, председателят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева коментира, че "за по-голямата част от световната икономика тази година ще бъде трудна, по-трудна от годината, която оставяме зад гърба си".

"Защото трите големи икономики - САЩ, ЕС и Китай, се забавят едновременно. САЩ са най-устойчиви. САЩ може да избегнат рецесията. Виждаме, че пазарът на труда остава доста силен. Това обаче трябва да се приеме със смесени чувства, защото ако пазарът на труда е много силен, Федералният резерв трябва да поддържа лихвените проценти по-високи за по-дълго време, за да намали инфлацията", допълни Кристалина Георгиева.

По думите ѝ Европейският съюз е много тежко засегнат от войната в Украйна, предаде БНТ.

"Половината Европейски съюз ще бъде в рецесия през следващата година. Икономиката на Китай ще се забави още повече тази година. Следващата година обаче ще бъде още по-трудна година за Китай и това се изразява в негативните тенденции в световен мащаб", каза още Кристалина Георгиева.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
276 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини