Основната инфлация в Япония удари 41-годишен връх

  • 23 декември 2022 09:39

  • 365
  • 1
Основната инфлация в Япония удари 41-годишен връх
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Основният индекс на потребителските цени в Япония, който изключва движението на пресните храни, но включва разходите за енергия, се повиши с 3,7 на сто през ноември спрямо година по-рано, показват данни от днес, съвпадайки с пазарните прогнози и повишавайки се от ръста от отчетените 3,6 на сто през октомври, предаде Ройтерс.

Това е най-голямото покачване на показателя от 41 години насам, когато през декември 1981 индексът се повиши с 4,0 на сто на фона на процъфтяваща икономика и все още непреодоления шок от петролната криза през 1979 г.

Раждаемостта в Япония отбелязва нов рекорден спад

Индексът, който включва и цените на пресните храни (CPI) отчита запазване на ноемврийското си равнище от 3,8 на сто спрямо година по-рано. 

Тази седмица "Банк ъв Джапан" (централната банка на Япония) обяви изненадващо, че ще позволи по-широк диапазон на движение на лихвите по дългосрочните правителствени облигации, ход, който бе разчетен от анализаторите, като стъпка към затягане на паричната политика. По-рано днес стана ясно, че още през октомври членовете на ръководството на "Банк ъв Джапан" са обсъждали промяна на политиката водена от десетилетия за ултраниски лихвени нива.

Калина Христова
365 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.23 | 11:24

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини