Шведската инфлация се покачва до 9,5 на сто през ноември

  • 14 декември 2022 11:58

  • 304
  • 1
Шведската инфлация се покачва до 9,5 на сто през ноември
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Годишната инфлация в Швеция се е ускорила до 9,5 на сто през ноември, хвърляйки сянка върху плановете на Шведската централна банка "Риксбанк" ( Riksbank) да забави темпа на повишаване на лихвите през идните месеци. Това показват най-новите данни на шведската статистика, цитирани от Ройтерс.

През октомври потребителските цени в Швеция нараснаха с 9,3 на сто спрямо същия месец година по-рано.

Основната инфлация е била 8 на сто през ноември на годишна база. В сравнение с октомври, през ноември тя е била 0,2 на сто.

Данните за инфлацията през ноември са в съответствие с прогнозите на анализаторите, въпреки че основната инфлация се очакваше да бъде с 0,1 процентен пункт по-висока.

По-високите цени на електроенергията, храните и услугите стоят зад увеличението на цените като цяло, обясняват експертите. От началото на годината само разходите за храна на домакинствата в скандинавската страна са скочили с 15 на сто.

Изненадващо! Рязко забавяне на годишната инфлация в еврозоната

Централната банка на Швеция повиши разходите по заемите със 75 базисни пункта (0,75 на сто) през ноември, като основният лихвен процент достигна 2,50 на сто. Очаква се банката да повиши лихвите още малко, до равнище от около 2,8 на сто в началото на следващата година. Инфлацията обаче остава проблем и централната банка може да бъде принудена да намали темпа си на увеличения на лихвите.

Калина Христова
304 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.14 | 13:22

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини