Арестуваха основателя на сриналата се платформа за криптовалута FTX

  • 13 декември 2022 10:02

  • 1213
  • 2
Арестуваха основателя на сриналата се платформа за криптовалута FTX
© Туитър
Слушай новината Слушай новината

Основателят на фалиралата бърса за търговия с криптовалута Еф Ти Екс (FTX) Сам Банкман-Фрайд беше арестуван на Бахамите по искане на американската прокуратура, предаде Ройтерс. Това се случи ден преди насроченото му изслушване пред Конгреса за краха на платформата, една от най-големите в криптосвета.

Арестът маркира тъжния край на кариерата на 30-годишния предприемач, известен с инициалите си SBF, който успя да яхне вълната на възхода на криптовалутите и благодарение на това да стане милиардер, преди да се стигне до почти светкавичния крах на Еф Ти Екс.

Борсата, създадена през 2019 г. и базирана на Бахамите, подаде молба за банкрут на 11 ноември, след като в рамките на 72 часа търговците изтеглиха от нея около 6 милиарда долара. Впоследствие стана ясно, че Банкман-Фрайд тайно е използвал 10 милиарда долара от фондовете на своите клиенти, за да подсили собствения си търговски бизнес.

Над 1 млрд. долара са изчезнали след фалита на криптоборсата Еф Ти Екс

Арестът дойде ден преди той да свидетелства пред Конгреса и да атакува бившите си адвокати от кантора "Съливан и Кромуел", новият главени изпълнителен директор на Еф Ти Екс Джон Рей и основния си борсов съперник - китайската "Байненс" (Binance).

Очаква се Банкман-Фрайд да бъде екстрадиран в САЩ скоро. Американската прокуратура съобщи, че има обвинение срещу него, което ще бъде оповестено по-късно днес. Според в. "Ню Йорк таймс" става дума за измама и пране на пари.  

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1213 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.12.13 | 10:30

1
Това е типичен пример за - Аз съм на върха, имам много пари ( ама не мой), ама ще ги присвоя без да ме усетят, ама дърво :)

2022.12.13 | 13:00

2
На всякъде е така и винаги е било. За бигатите няма закони, независимо как са станали богати. След две поколения са потомствени аристократи...

Добави коментар

Водещи новини