МВФ: Глобалният дълг с най-сериозен спад от 70 години насам през 2021 г., но остава висок

  • 12 декември 2022 18:25

  • 516
  • 2
МВФ: Глобалният дълг с най-сериозен спад от 70 години насам през 2021 г., но остава висок
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Глобалните публични и частни задължения регистрират най-сериозния си спад от 70 години насам през 2021 г., след като преди това достигнаха рекордни стойности поради ефектите от пандемията от COVID-19, но като цяло остават значително над предпандемичните нивар обяви днес Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от БТА.

Глобалният публичен и частен дълг намалява през 2021 г. с 10 процентни пункта до 247 процента от глобалния брутен вътрешен продукт (БВП), след като достигна 257 процента през 2020 г.

За сравнение през 2007 г., преди световната финансова криза, той възлиза на около 195 процента от глобалния БВП, се казва в анализ, публикуван в блог на сайта на МВФ.  

Кристалина Георгиева: Войната в Украйна е най-големият негативен фактор за световната икономика

В доларово изражение, глобалният дълг продължава да нараства, въпреки че това става с по-бавни темпове. Той достига до 235 трилиона долара през миналата година. 

Частният дълг, който включва задълженията на домакинствата и тези на фирмите от сектор "нефинансови предприятия", намалява с 6 процентни пункта до 153 процента от глобалния БВП, информира МВФ, позовавайки се на данни от 190 страни. 

Публичният дълг регистрира спад с 4 процентни пункта до 96 процента от глобалния БВП, което представлява най-сериозното му намаление от десетилетия. Необичайно големите колебания в нивата на дълга, известни като "глобално дългово влакче на ужасите", са предизвикани от икономическото възстановяване с утихването на пандемията и бързото нарастване на инфлацията, отбелязва МВФ.

Засилват се опасенията за способността на страните с малки и средни по големина бюджетни приходи да изплащат дълговете си. Приблизително 25 процента от държавите с нововъзникващи пазари и над 60 процента от страните с ниски бюджетни приходи се затрудняват с плащанията по дълговете си или са близо до това положение, се казва в анализа. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
516 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.12.12 | 23:53

2
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ ПОЧТИ 1000 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

2022.12.12 | 20:24

1
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ ПОЧТИ 1000 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини