Кои са най-богатите фамилии в света?

  • 09 декември 2022 13:37

  • 2532
  • 1
Кои са най-богатите фамилии в света?
© Twitter
Слушай новината Слушай новината

Най-богатите фамилии в света бяха класирани от списание "Таймс". Ето кои са те според последния рейтинг на изданието:

Ал Нахаян - $ 300 млрд.

Президентското семейство на ОАЕ - Ал Нахаян, е най-богатото в света, сочи рейтингът на “Таймс”. Състоянието на фамилията се оценява на около 300 млрд. долара, като те изпреварват собствениците на веригата магазини “Уолмарт” - семейство Уолтън, което се нареждат на второ място.

Противно на очакванията Ал Нахаян не трупат богатство единствено от петрол. Арабската фамилия инвестира много в “СпейсЕкс” на Илон Мъск, в бранда на Риана за бельо Savage X Fenty, а шейх Мансур е собственик на футболния “Манчестър Сити”. Фамилията притежава и над 1 млрд. долара в недвижимо имущество, яхти за 780 млн. и др.

Илон Мъск вече не е най-богатият човек в света

Според Блумбърг арабската фамилия, която е начело на ОАЕ от половин век, притежава както частни, така и преплетени с правителството активи. Една голяма част от състоянието на Ал Нахаян идва от “Роял Груп” - разрастваща се мрежа от компании, в която работят над 27 000 души в различни области - от финанси до роботика.

Шейх Тахнун ал Нахаян е признат като ключова фигура за бизнес империята, брат му - шейх Мохамед бин Зайед, е настоящият президент на ОАЕ, а шейх Мансур е вицепремиер и председател на Централната банка, както и ръководител на Федералния фонд за богатство Emirates Investment Authority.

Доста международни инвеститори обаче избягват бизнес със семейството заради липсата на прозрачност при отчетите на дружествата им.

Уолтън – $ 224,5 млрд. 

Втора в класацията на “Таймс” е фамилията Уолтън - собствениците на голямата верига супермаркети “Уолмарт”. Тяхното състояние се оценява на 224,5 млрд. долара.

Историята на “Уолмарт” започва през 1962 г., когато Сам Уолтън отваря първия си магазин. С времето се разрастват и превръщат в най-голямата верига в САЩ. През 2002 г. компанията за първи път оглавява класацията за най-големите фирми в Америка. Фамилията притежава 48% от акциите на “Уолмарт”.

След смъртта на Сам компанията е наследена от съпругата му и четирите им деца. Освен супермаркети притежават и банката “Арвест”, както и сериозна колекция ценни книжа и произведения на изкуството.

През юли 2022 г. фамилията загуби 11,4 милиарда долара, след като “Уолмарт” намали прогнозата си за печалба. В самото начало бизнесът на Уолтън е изграден около ценови отстъпки, които в миналото са поддържали акциите на компанията по време на рецесия.

Марс – $ 160 млрд. 

На трето място сред най-богатите семейства в света е фамилията Марс. Историята на компанията им стартира през 1902 г., когато Франк Марс започва да продава десертчета от меласа. Бизнесът се разраства до добре познатите М&М, “Сникърс” и “Милки уей”. Въпреки това голяма част от състоянието на семейството идва от продукти за домашни любимци, като основните хранителни марки Pedigree, Whiskas и Royal Canin.

Кох – $ 128,8 млрд.

Четвъртата най-богата фамилия е Кох, чието състояние идва от рафинирането на суров петрол.

Историята на индустриалния гигант “Кох Индъстрис” започва през 1940 г., когато Фред Кох съосновава компанията Wood River Oil & Refining Co.

Синовете на Фред - Фредерик, Чарлз, Дейвид и Уилям, наследяват петролната фирма, но поради братска вражда за контрола върху нея впоследствие остават Чарлз и Дейвид. Оттогава компанията се превръща в “Кох Индъстрис” - конгломерат с годишни приходи от около 125 милиарда долара. В началото на 90-те фирмата започва да инвестира и в други сектори освен енергийния.

Ал Сауд – $ 105 млрд.

На пето място в класацията за най-богатите семейства в света се класира кралската фамилия на Саудитска Арабия Ал Сауд. Богатството на династията възлиза на около 105 млрд. долара.

Ал Сауд управляват от 1932 г. насам, а като брой фамилията е съставена от около 15 000 души. Главата на семейството е крал Салман ибн Абдулазиз, който притежава абсолютната политическа власт в страната, а всеки един от членовете на Ал Сауд заема важни постове в армията и правителството.

Общото богатство на Ал Сауд вероятно е доста по-внушително. Много представители на кралското семейство са забогатели чрез посредничество при държавни договори и сделки със земя, както и чрез обслужване на бизнеси, които от своя страна обслужват държавни компании, например “Сауди Арамко”. Суверенният фонд на кралството има активи на стойност 620 млрд. долара, а престолонаследникът Мохамед бин Салман лично контролира активи на стойност над 1 млрд. долара.

Цветелина Кирилова
2532 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мишо

2022.12.09 | 14:16

1
Каква тлъста лъжа, а къде са Рокфелер, Родшилд и сие?

Добави коментар

Водещи новини