Бивши министри на финансите се обединиха в ползите от влизането на България в еврозоната

  • 09 декември 2022 13:34

  • 689
  • 1
Бивши министри на финансите се обединиха в ползите от влизането на България в еврозоната
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Според министъра на финансите (2014-2020) Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва предимствата от влизането на България в еврозоната ще са безспорни. Той каза това по време на организирана конференция "България в еврозоната – предимства и възможности".

Горанов се надява, че темата за еврото ще бъде част от обединяващите теми за обществото, за да се постигне общ положителен резултат. Освен това, по думите му, в движението към еврозоната България е извършила много положителни реформи, които подобряват и качеството на живот на обществото.

Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, министър-председател на Република България (2013-2014), министър на финансите (2005-2009), счита, че пред България се открива възможност за социално-икономически напредък. Той припомни, че икономиката ни вече е преживяла "шока" от въвеждането на валутния борд. Според него приемането на еврото няма да ни направи по-богати автоматично, а ще ни предостави възможност да станем такива, ако искаме. Той призова властите да приложат мерки и политики за прилагане на конкурентоспособност на икономиката ни.

Модераторът на панела Николай ВасилевНиколай ВасилевНиколай Василев Василев е български политик от Националното движение „Симеон, управляващ партньор на "Експат Капитал", вицепремиер и министър на икономиката (2001-2003), е на мнение, че по-голямата дискусия в обществото се концентрира върху теми, които не са съществени. Според него най-големите ползи са тези, които не могат да се измерят математически. Ако България иска да е сред най-развитите страни в Европа, отговорът на този въпрос е ясен.

Предимствата, които предоставя еврозоната за България, ще бъдат обсъдени на конференция в София

Милен ВелчевМилен Велчев Милен Велчев е роден в София. Завършва международни отношения във ВИИ „Карл Маркс“ през 1988, министър на финансите (2001-2005), добави, че противниците на еврото черпят вдъхновение от всеобщия скептицизъм от самото начало на въвеждане на еврото. Според него обаче времето е доказало, че еврото е минало през толкова бури, за да може вече да се провали тази парична система. Той счита, че влизането във валутния механизъм ERM II е било истинското предизвикателство, докато влизането в еврозоната е формалност. Велчев е категоричен, че България ще е пълноправен член на еврозоната. 

Любомир Дацов, който е бивш заместник-министър на финансите, каза, че еврозоната не е лекарство, а възможност. "Ако знаеш какво правиш, тя може да бъде трамплин, докато ако не знаеш какво правиш, нищо няма да се промени", коментира той. Според него страната ни трябва да бъде адекватна на ситуацията. Ако страната ни не успее да "пребори" инфлацията, ще имаме сериозни проблеми, предупреди Дацов. Той е уверен, че България ще има дефицит под 3 процента в края на годината, дори и около 2,5 процента. За следващата година обаче сигналите са, че може да има по-голям дефицит. 

Председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев обърна внимание, че е добре да се помисли за това как парите да имат по-голяма покупателна способност, предаде БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
689 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.12.09 | 15:03

1
спрете да изказвате лично мнение! когато говорите по толкова сериозен въпрос, трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изказванията ви да са базирани на много сериозни и задълбочени проучвания!!!!!

Добави коментар

Водещи новини