Управителят на БНБ с призив: Ограничете бюджетния дефицит

  • 01 декември 2022 12:52

  • 397
  • 0
Управителят на БНБ с призив: Ограничете бюджетния дефицит
© Bulphoto/архив
Слушай новината Слушай новината

Управителят на БНБ Димитър РадевДимитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Той е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г. призова за ограничаване на бюджетния дефицит до 3%.

Това стана на годишната среща "Банките и бизнесът", предаде БНР.

Рекорден скок на лихвения процент у нас

Радев обърна внимание, че лихвите ще продължат да се покачват, а затягането на паричната политика трябва да върви заедно с ограничаването на бюджетните разходи: "Трайното и прогресиращо разхлабване на фискалната политика може да ни върне в отдавна забравеното време на високи дефицити и растящ дълг и ликвидни затруднения за бюджета".

Димитър РадевДимитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Той е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г. предупреди, че е твърде вероятно да станем свидетели на лека рецесия в световен и европейски мащаб, което ще се отрази и у нас.

Според управителя на Централната банка целенасочените усилия за влизане в еврозоната в целевата дата - януари 2024 г., ще помогнат на страната да се справи по-добре с икономическите трудности: "Пътят към еврозоната има потенциал да се превърне в катализатор на процеси, които да консолидират както политическата, така и макроикономическата рамка".

Радев потвърди, че банковата система у нас посреща предизвикателствата в много добра и солидна позиция.

Последвайте канала на

Десислава Станева
397 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини