ЕЦБ: Инфлацията вероятно достигна своя пик

  • 24 ноември 2022 16:48

  • 440
  • 0
ЕЦБ: Инфлацията вероятно достигна своя пик
©
Слушай новината Слушай новината

Инфлацията може или да е достигнала своя пик, или да е "много близо" до него. Това заяви заместник-председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос по време на реч на форум в Милано.

Според него инфлацията "няма да нарасне много през следващите 3 до 4 месеца", след което очаква тя да започне да спада.

Де Гиндос обаче предупреди, че когато общата инфлация започне да намалява, основната инфлация, която измерва промяната в цените на стоките и услугите, с изключение на храните и енергията, ще се повиши.

ЕК представи доклад за състоянието на българската икономика

ЕЦБ повиши лихвените проценти с най-бързите темпове в историята си, за да се бори с инфлацията, която достигна 10,7% в еврозоната през октомври, най-високата откакто започна да се води статистика през 1997 г. и далеч над целта на банката от 2%.

Инфлацията се подхранва от високите цени на природния газ, причинени от съкращенията на доставките на газ от войната на Русия в Украйна и от тесните места в доставките на части и суровини, тъй като търсенето се възстановява от ограниченията, наложени по време на пандемията от коронавирус.

В отговор централната банка повиши своите показатели с цели два процентни пункта от юли насам. Анализаторите очакват повече увеличения да дойдат от срещата на 15 декември.

Калина Христова
440 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини