ЕЦБ: Повишаването на лихвите през декември няма да е последното

  • 21 ноември 2022 12:49

  • 407
  • 1
ЕЦБ: Повишаването на лихвите през декември няма да е последното
© Pixabay

Главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн заяви в интервю за финансовата новинарска агенция Market News, което беше дадено на 16-и ноември и беше публикувано в понеделник, че не очаква повишението на лихвените проценти, което ще се случи през декември, да е последното.

Лейн отбеляза, че ЕЦБ очаква да продължи да повишава лихвите, но отбеляза, че оценката на текущата ситуация показва, че "една платформа за обмисляне на ново много голямо увеличение със 75 базисни пункта вече не съществува“, пояснява БНР.

Той все пак призна, че цените на енергията "вероятно ще останат по-високи от очакваното", тъй като "рисковете за доставките на природен газ ще останат в сила и през следващата година".

Говорейки за възможността от рецесия в еврозоната, Лейн каза, че вярва, че ако все пак има рецесия, тя ще бъде "лека и кратка", но не изключи варианта да бъде "по-голяма и по-продължителна".

В момента липсва импулс за трето поредно увеличение от 75 базисни пункта на заседанието на ЕЦБ на 15 декември, според източници, запознати с лихвената политика на централната банка. ЕЦБ вече повиши лихвения процент по депозитите с общо 200 базисни пункта от юли насам, като в същото време еврозоната вероятно започна да навлиза в рецесия, докато инфлацията вероятно е близо до своя пик.

Последвайте канала на

Десислава Станева
407 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.21 | 13:42

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини