Еврото ще си има сайт, говорител, електромобил и мобилно приложение

  • 11 ноември 2022 17:07

  • 584
  • 1
Еврото ще си има сайт, говорител, електромобил и мобилно приложение
© Pixabay

Девет месеца преди да заменим левовете с евра, общата европейска валута, която ще стане и наша, ще си има своя интернет страница. На нея на български и на английски ще има всички новини и съобщения по въвеждането на общата европейска валута - от документите до начините за обмяна на валута и двойно обозначение на цените.

На сайта ще се покаже външния вид и защитните елементи на евро банкнотите и монетите, ще се поддържа и рубрика за въпроси и отговори. Специално мобилно приложение пък ще информира хората как да изчисляват стойността на стоки и услуги от лева в евро и обратно. Това е записано в комуникационната стратегия за еврото, приета от Координационния съвет и обявена на сайта на финансовото министерство, предава "24 часа". 

За да приемат общата европейска валута като своя хората ще участват в избора на дизайн на националната страна на евромонетите, което ще даде уникалния облик на страната ни в еврозоната, ще улесни прехода към новата валута във визуална форма, и едновременно с това ще покаже и връзката на лева с новата валута. Дизайнът на евромонетите от 1 и 2 евро, както и 50, 20, 10, 5, 2 и 1 евроцента ще се изработи чрез конкурс, за да има „българското евро“.
Година или минимум 6 месеца преди въвеждането на еврото ще заработи специална телефонна линия за с възможности за онлайн комуникация през чат, чатбот и имейл, която ще информира безплатно всеки, който има въпроси около въвеждането на новата валута. Тя ще работи докато левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство.
Нарочно назначен говорител ще представя ясно и точно информацията за новата валута. Цяла палитра от пресконференциии, през съобщения в медиите, до ученически конкурси с награди, свързани с еврото ще популяризира еврото. Специално брандиран евромобил ще пътува из страната в рамките на 100 дни преди въвеждането на еврото, с цел информация за евро валутата. Всяко домакинство ще получи нелично адресирани писма с информация за въвеждането на еврото, за защитните характеристики на евробанкнотите и монетите, за възможните начини за обмен на валута. Чрез мобилните оператори ще се изпратят кратки съобщения до всички абонати с информация за предстоящото въвеждане на еврото и линк към официалната интернет страница за еврото.

Непосредствено преди въвеждането на еврото могат да се купят стартови комплекти с евромонети с българска национална страна, а пенсионерите ще получат заедно с касово изплащане на пенсията си, за да не бъдат непознати за тях, когато станат платежно средство.

Пеканов: Ползите от еврото са повече от каквито и да е рискове

За да се поощрят коректните търговци, които строго спазват правилата за точно преобразуване на цените на продуктите и услугите си от лева в евро, те ще имат специален стикер„Честен търговец“. Тези, които ги нарушават пък ще влязат в „черен списък“, който ще бъде публикуван на интернет страницата на Комисията за защита на потребителите, на страницата за еврото, както и чрез други информационни канали.

12 месеца преди въвеждането на еврото ще започне кампания за проучване на общественото мнение. Тя ще предупреждава гражданите да не обменят пари в брой преди официалното му представяне, за да не плащат такси и комисионни. 6 месеца преди тази дата ще има масирана информация за официалния фиксиран обменен курс, колко време ще продължи двойното обявяване на цените, до кога ще се плаща едновременно в левове и евра, къде и до кога могат да се обменят левове.

100 дни преди въвеждането ще има „Ден на еврото“, а 12 месеца след въвеждането му ще оцени дали то е минало гладко. Ще има постоянна информация за движението на цените, процеса на въвеждането на еврото, защитата на интересите на потребителите и ще има заключителни обществени проучвания за новата валута. Половин година след датата на въвеждането ще се проведе голяма заключителна конференция.

Комуникационната стратегия предвижда и действия при евентуални кризи. Те могат да се породят от недостатъчна готовност на отговорните за приемане на еврото институции, могат да са породени от негативна кампания срещу европейската валута. В такива случаи е предвидено сформиране на екип за управление на извънредни ситуации или кризи, който да ги преодолее.

Виолета Симеонова
584 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.11.11 | 17:57

1
Лева няма да го заменим за Евро!!!!!! Поне не сега

Добави коментар

Водещи новини