Danske Bank оцени, че скандалите за прането на пари ще струват 2 млрд. долара

  • 27 октомври 2022 14:29

  • 289
  • 1
Danske Bank оцени, че скандалите за прането на пари ще струват 2 млрд. долара
©
Слушай новината Слушай новината

Danske Bank вярва, че разрешаването на скандалите си с пране на пари ще ѝ струва около 2 млрд. долара, докато скандинавската кредитна институция се приближава към споразумения с властите на САЩ и Дания, съобщава "Файненшъл таймс".

Най-голямата банка в Дания заяви, че ще задели допълнително 14 милиарда датски крони (около 1,9 милиарда долара), с което общите банкови провизии ще достигнат 15,5 милиарда датски крони, тъй като тя се надява до края на годината да постигне споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ, Комисията по ценни книжа и борси на САЩ и Датският специален отдел по обвиненията за престъпления, свързани с прането на пари.

"Danske Bank вече е в състояние надеждно да оцени с висока степен на сигурност финансовото въздействие на потенциално координирано преструктуриране с тези органи на обща стойност 15,5 милиарда датски крони", посочиха от банката.

Danske Bank беше въвлечена в един от най-големите скандали с т.нар. "мръсни пари" през 2018 г., когато каза, че голяма част от 200-те милиарда евро пари в брой от страни като Русия, преминали през естонския ѝ клон в продължение на десетилетие, са подозрителни.

Danske Bank съкращава до 1600 служители

Датската банка отстрани както главния си изпълнителен директор, така и председателя си след скандала и загуби следващия си главен изпълнителен директор, след като той беше замесен в отделен скандал за пране на пари.

След днешното изявление, акциите на Danske Bank поскъпнаха на фондовата борса с 11%, тъй като инвеститорите приветстваха премахването на най-голямата несигурност около банката. Въпреки това акциите ѝ са все още в с повече от 50% под нивата, на които бяха в началото на 2018 г. преди повечето разкрития за мащаба на прането на пари.

Последвайте канала на

Калина Христова
289 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.27 | 19:18

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини