Google отнесе глоба от $161 млн. за нечестни практики

  • 21 октомври 2022 12:54

  • 691
  • 3
Google отнесе глоба от $161 млн. за нечестни практики
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Индийските власти глобиха Google с 13 милиарда рупии (161 милиона долара). Причината е, че технологичният гигант е използвал платформата си Android за доминиране на пазара, съобщава БиБиСи.

Регулаторът на конкуренцията в страната обвини Google, че е сключил "едностранни споразумения" с производителите на смартфони, за да гарантира доминирането на своите приложения. Той нареди на Google да престане и да се откаже от подобни практики.

Русия глобява Google заради "фейк" за операцията ѝ в Украйна

Комисията по конкуренцията на Индия (CCI) заяви, че Google злоупотребява с лицензирането на своята операционна система Android за набор от смартфони, уеб търсения, сърфиране и видео хостинг услуги. В изявлението се казва, че Google влиза в принудителни споразумения с играчи в пространството, за да гарантира, че неговият пакет от приложения като Google Chrome, YouTube, Google Maps и други се използват.

В изявлението се добавя, че тази практика задушава конкуренцията и дава на Google непрекъснат достъп до потребителски данни и доходоносни рекламни възможности.

CCI също поиска от Google да не принуждава производителите на устройства да инсталират предварително нейните приложения и че трябва да позволи на производителите и потребителите да инсталират приложения по свой избор по време на първоначалната настройка на устройството.

Разследването започна през 2019 г. след оплаквания от потребители на смартфони с Android.

Случаят е подобен на този, с който Google се сблъска в Европа, където регулаторите наложиха глоба от 5 милиарда долара на компанията за използване на нейната операционна система Android, за да получи несправедливо предимство на пазара.

Калина Христова
691 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.10.21 | 13:08

2
Да го закриват това, циониско недоразумение.

2022.10.21 | 19:49

3
мУтрафонова, пак ли ти?
PaulaFox

2022.10.21 | 13:05

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини