Рекорден спад на потребителското доверие във Великобритания

  • 23 септември 2022 09:48

  • 507
  • 1
Рекорден спад на потребителското доверие във Великобритания
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Потребителите във Великобритания са били значително  по-песимистично настроени през септември на фона на високата инфлация и повишаването на водещите лихви, които надделяха над ефекта от мерките на правителството за замразяване на сметките за ток на домакинствата, съобщи "Маркетуоч". 

Барометърът за потребителското доверие, изготвян от маркетинговата компания Ге еф Ка (GfK) се е понижил до минус 49 пункта през септември спрямо минус 44 пункта през август. Това е най-ниското ниво на показателя откакто той започва да се изготвя през 1974 година. Експертите предвиждаха леко повишение, но очакванията им не се оправдаха. 

Спадът на доверието на потребителите се дължи основно на рязкото понижаване на рязкото отстъпление на изпреварващи показатели, които указват силно помрачени перспективи както за личните финанси на  гражданите, така и за развитието на икономиката. 

Европа - на ръба на рецесията

Значителното поскъпване на храните, горивата и обслужването на ипотеките се отразява тежко на настроенията на потребителите, посочва анализаторът от института Джа Стейтън. 

Инфлацията във Великобритания през август леко отстъпи до ниво 9,9 процента, но остава висока и близо до 40-годишен максимум. 

Проучването на Ге еф Ка, проведено между 1 и 14 септември, не отчита значителен ефект от плановете на правителството да наложи таван за сметките за енергия на домакинствата през идните две години, които влизат в сила от октомври. 

Калина Христова
507 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.09.23 | 11:55

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини