Британската безработица се стабилизира

  • 16 август 2022 10:05

  • 504
  • 0
Британската безработица се стабилизира
© Pixabay

Нивото на безработица в Обединеното кралство стабилизира през трите месеца до края на юни на ниво от 3,8% спрямо предходните три до края на май, показват данни на официалната британска статистика ONS, предаде БНР.

По този начин безработицата във Великобритания стабилизира малко над близо 50-годишното дъно от 3,7%, отчетено през първото тримесечие на настоящата година (най-ниско ниво от декември 1974 г.) и е с 0,2 процентни пункта под нейното ниво преди началото на коронавирусната пандемия, отбелязва британската статистика.

В същото време трудовата заетост продължава да нараства, посочи още ONS, като броят на заетите лица се увеличи със 160 хиляди през второто тримесечие на годината, но по-слабо от очакваното повишение с 256 хиляди.

Продължава да се повишава и заетостта през юли - със 73 хиляди до рекордна трудова заетост от 29,7 милиона.

Днешните силни данни предполагат, че свиването на разходите за живот все още не е засегнало пазара на труда на Обединеното кралство.

Междувременно средните седмични доходи за трите месеца до юни, включвайки бонусите, се повишиха през трите месеца до юни с 5,1% до 611 британски лири в сравнение със същия период на година по-рано и след растеж с 6,4% през предходния тримесечен период до май. Изключвайки бонусите, осреднените седмични доходи за периода април - юни 2022 г. се увеличиха с 4,7% след повишение с 4,4%

Доходите обаче намаляват през юни с 2,8% на годишна база, когато се вземе предвид високата инфлация, като това представлява осми пореден месец на спад на реалните доходи. В рамките на второто тримесечие реалното заплащане на труда се понижава с 3 на сто.

Десислава Станева
504 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини