"СофтБанк" с огромна загуба

  • 08 август 2022 12:48

  • 1128
  • 0
"СофтБанк" с огромна загуба
©
Слушай новината Слушай новината

Японският технологичен гигант "СофтБанк груп" (SoftBank Group) е понесъл тежка нетна загуба от 23 милиарда долара през първото тримесечие на финансовата си 2022/23 година, след като стойността на инвестициите му се е сринала на фона на безпокойствата за инфлацията и лихвите, предадоха световните агенции.

За тримесечието от април до юни загубата на инвеститора в технологичния сектор възлиза на 3,16 трилиона йени (23,37 милиарда долара).

През същия период на миналата година компанията отчете печалба от 761,5 милиарда йени.

В същото време продажбите й за тримесечието са се увеличили с 6 процента.

За фискалната година, приключила през март, "СофтБанк" отчете загуби за 1,7 трилиона йени (13 милиарда долара) спрямо печалба от 4,9 трилиона йени за предходната година. Годишните продажби са нараснали с 10,5 на сто до 6,2 трилиона йени (46 милиарда долара).

Златото затваря най-добрата си седмица от близо 5 месеца

Въпреки че портфолиото на "СофтБанк" не е пряко изложено на войната в Украйна, компанията предупреди, че световната несигурност, инфлацията и нарастващите цени на енергията вероятно ще навредят на нейната рентабилност. Загубите от валутните курсове също се отразиха на резултатите й.

Намеренията на японския технологичен и инвестиционен гигант да продаде британския производител на микропроцесори "Арм" (Arm) на американската "Нвидиа" (Nvidia) се провалиха в началото на годината заради значителни регулаторни пречки. Сега "СофтБанк" обещава бъдещ доходоносен растеж на "Арм", включително първично публично предлагане (ППП), но засега не е обявена конкретна дата. Компанията придоби през 2016 г. лидера в изкуствения интелект "Арм", чиито полупроводници са широко лицензирани и се използват в почти всички смартфони, повечето таблети и в цифровата телевизия. Тази технология се смята за ключова за автономните автомобили.

Калина Христова
1128 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини