Bank of England подготвя най-голямото повишение на водещата си лихва

  • 04 август 2022 07:17

  • 599
  • 1
Bank of England подготвя най-голямото повишение на водещата си лихва
© Gettyimages/архив

Bank of England на днешното си заседание вероятно ще повиши основния лихвен процент с 50 базисни пункта до 1,75 на сто, за да укроти галопиращата инфлация във Великобритания, информира Си Ен Би Си, предаде БТА.

Това би било най-голямото еднократно увеличение на водещата лихва на Острова от 1995 г. и първото й повишение с 0,5 процентни пункта, откакто централната банка в Лондон стана независима от британското правителство през 1997 година.

На фона на покачващите се цени на храните и енергията инфлацията в Обединеното кралство достигна през юни 9,4 процента на годишна база - най-високото й равнище за последните 40 години. 

Гуверньорът на Bank of England Андрю Бейли заяви през юли, че Комитетът по паричната политика на регулатора може да обмисли повишение на основния лихвен процент с 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта). Той беше категоричен, че централната банка няма да прояви колебание и ще направи необходимото, за да постигне своята цел да върне инфлацията до ниво от 2 процента на годишна база.

Допитване на Ройтерс, проведено през миналата седмица сред икономисти и финансисти, показва, че над 70 процента от тях очакват "Банк ъв Ингланд" да повиши основния лихвен процент с 50 базисни пункта.

"Икономическите данни не са се променили значително след повишението на основния лихвен процент с 25 базисни пункта, което Bank of England предприе през юни. Предвид обявения от нея ангажимент за решителни действия с цел намаляване на инфлацията и очакванията на пазарите за повишаване на лихвата с 50 базисни пункта, има вероятност ръководителите й наистина да вземат подобно категорично решение", заяви пред Си Ен Би Си икономистът от банка ING Джеймс Смит.

Ако на днешното си заседание централната банка в Лондон предприеме по-категорични действия за затягане на паричната политика, то тя ще се доближи до курса, зададен от Управлението за федерален резерв на САЩ и Европейската централна банка, които през миналия месец повишиха основните си лихви съответно със 75 и 50 базисни пункта.

По-бързият темп на затягане на паричната политика може да усили ефекта от мерките, които Bank of England предприема за понижаване на инфлацията, но може и да увеличи риска за британската икономика, чийто темпове на растеж вече се забавят, отбелязва Си Ен Би Си.

Последвайте канала на

Десислава Станева
599 1

Коментари 1

Добави коментар
Kostadin Kostadinov

2022.08.04 | 08:44

1
Идиоти, стига сте копирали на ляво и дясно определението за галопираща инфлация, това в България е галопираща инфлация, не британската...

Добави коментар

Водещи новини