Икономическата активност в еврозоната се свива

  • 03 август 2022 13:04

  • 429
  • 1
Икономическата активност в еврозоната се свива
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Икономическата активност в еврозоната се е свила през юли, за първи път от февруари 2021 г., като засиленият спад в производствения сектор е бил съпроводен от ново забавяне на растежа в сектора на услугите, сочи проучване на "Стандард енд Пуърс глоубъл" (S&P Global). 

Съставният индекс Пи Ем Ай (PMI) на мениджърите по доставките за икономическата активност се е понижил до 49,9 пункта през юли (спрямо 52,0 пункта през юни и предварителна оценка за 44,4 пункта), което представлява 17-месечен минимум.

Окончателният индекс Пи Ем Ай за активността в сферата на услугите в еврозоната е спаднал до 51,2 пункта миналия месец спрямо 53,0 пункта през юни. Това е най-ниското равнище на индекса от 6 месеца.

Наблюдават се и допълнителни признаци за негативното въздействие на високата инфлация върху търсенето, като общият обем на постъпленията на новата бизнес дейност, с изключение на периодите на локдаун, отчита най-силния спад от май 2013 година.

Наблюдава се обаче леко отслабване на инфлационния натиск през юли въпреки силния темп на увеличение на производствените разходи и цените на едро.

Класация на страните по равнище на съставния Пи Ем Ай индекс за юли:

Испания              52,7 пункта           6-месечен минимум
Франция              51,7 пункта          15-месечен минимум
Германия           48,1 пункта           25-месечен минимум
Италия                47,7 пункта           18-месечен минимум

Търсенето на стоки и услуги в еврозоната се е свило през юли, което е първият спад от февруари 2021 г.

Като се изключат периодите на локдауни, намалението на новите поръчки е най-голямо от повече от девет години. Има силен спад и на търсенето за износ през миналия месец, тъй като новите бизнеси в чужбина са намалели с най-бърз темп от малко над две години.

Главният икономист на "Стандард енд Пуърс глоубъл интелиджънс" Крис Уилямсън коментира, че икономическите перспективи за еврозоната са се помрачили в началото на третото тримесечие, като последните данни от индекса Пи Ем Ай сочат спад на брутния вътрешен продукт (БВП) през юли. Галопиращата инфлация, покачването на лихвите и безпокойствата, свързани с доставките - най-вече на енергия - са довели до най-голям спад на активността и на търсенето от близо десет години (като се изключат месеците на локдауни).

Последвайте канала на

Калина Христова
429 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.03 | 13:26

1
Цялата активност на еврозоната беше един туризъм и немски автомобили, и двете не се търсят и няма да се търсят поне едно десетилетие. Държавни дългове от 120% и още толкова частни, в условия на имотен и финансов балон, я да видим дали само една вoйна ще стигне да маскирате това.

Добави коментар

Водещи новини