Австралийската централна банка повиши основната си лихва до шестгодишен максимум от 1,85 процента

  • 02 август 2022 12:36

  • 709
  • 0
Австралийската централна банка повиши основната си лихва до шестгодишен максимум от 1,85 процента
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Централната банка на Австралия днес повиши водещата си лихва до 1,85 процента, което е най-високото й ниво за последните шест години, предаде Асошиейтед прес. Основният лихвен процент се вдига с 0,5 процентни пункта за трети пореден път. През май бе повишен с 0,25 процентни пункта, което бе първото увеличение от 11 години. 

Гуверньорът на австралийската централна банка Филип Лоу заяви, че нейният управителен съвет ''отдава голямо значение на връщането на инфлацията до целевото равнище между 2 и 3 процента на годишна основа, но при запазване на стабилността на икономиката на страната''.

ЕЦБ повиши водещата си лихва с 0,50 пункта

Решението на финансовата институция за повишаване на основната лихва с 0,5 процентни пункта беше очаквано, след като миналата седмица бяха огласени официални данни за нивото на инфлацията в Австралия, отбелязва АП.

През юни показателят достигна 6,1 процента на годишна база при 5,1 на сто през май. 

Австралийският министър на финансите Джим Чалмърс коментира, че най-новото увеличаване на основния лихвен процент ще създаде още финансови трудности за домакинствата в страната, които се опитват да се справят с по-високите си разходи за храна и гориво. 

Последвайте канала на

Калина Христова
709 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини