Дълговете на компаниите по света са намалели за първи път от осем години

  • 06 юли 2022 12:08

  • 211
  • 1
Дълговете на компаниите по света са намалели за първи път от осем години
©
Слушай новината Слушай новината

Нетните дългове на компаниите по света са намалели между юни 2021 и юни 2022 г., сочи доклад на дружеството за управление на активи "Дженъс Хендерсън" (Janus Henderson). Това се случва за първи път от началото на тези проучвания преди осем години (2014-2015 г.).

Нетният дълг на компаниите, който представлява краткосрочните и дългосрочни кредити минус наличните финансови средства, възлиза на 8,151 трилиона долара през юни 2022 г., което е с 1,9 на сто по-малко в сравнение с юни 2021 г.

По-голямата част от спада обаче се обяснява със силния долар. При постоянен валутен курс нетните дългове са намалели с 0,2 процента, се казва в доклада. Показателят се е върнал на равнището от 2019-2021 г., след силно покачване през предходните четири години.

Най-много ликвидности имат технологичните компании. 

След като временно увеличиха заемите си, за да се справят по време на пандемията, компаниите имаха златната възможност да започнат да възстановяват финансовото си състояние, след като печалбите им скочиха през 2021 г. Още през 2022-2023 г. те разполагат с реално поле за маневриране, ако искат да намалят задлъжнялостта си, изтъква "Дженъс Хендерсън". Компаниите от технологичния сектор разполагат с най-много ликвидности, начело с "Алфабет" (Alphabet) - 111 милиарда долара, - но също така и "Самсунг" (Samsung), "Чайна мобайл" (China Mobile), "Епъл" (Apple) и "Алибаба" (Alibaba).

Доклад на Световната банка показва значителни пропуски в системите за проследяване на дълговете на бедните страни

Автомобилните компании са сред най-задлъжнелите. "Тойота" (Toyota) е най-затъналата компания, със 186 милиарда долара дългове, колкото и през миналата година. "Фолксваген" (Volkswagen) е на второ място, "Мерцедес" (Mercedes) - на шесто, Бе Ем Ве (BMW) на девето, а "Форд" (Ford) - на 11-о. 

Подобна е тенденцията и при телекомуникационните дружества: Ей Ти енд Ти (AT&T) е на трето място, "Върайзън" (Verizon) е на четвърто, а "Дойче телеком" (Deutsche Telekom) е на пето.

Спадът на дълговете е по-отчетлив в Европа и Великобритания, отколкото в Северна Америка, където те леко са нараснали. Този първи обрат може да се окаже начало на по-трайна тенденция, тъй като след години на много ниски лихви, покачването на цената на финансирането и икономическото забавяне карат компаниите да бъдат по-предпазливи, посочва докладът. Това важи особено за най-рисковите компании, при които лихвите са нараснали от 4,0 на 6,9 на сто за една година.

Калина Христова
211 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.07.06 | 14:11

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини