Бизнесът прогнозира шоково поскъпване на стоките и услугите, ако няма компенсация за скъпия ток

  • 17 юни 2022 19:38

  • 3399
  • 2
Бизнесът прогнозира шоково поскъпване на стоките и услугите, ако няма компенсация за скъпия ток
© Кадър: Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

Бизнесът очаква 30% поскъпване на стоките и услугите, ако няма компенсация за скъпия ток. Това заяви Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България в предаването „Денят на живо” по Нова нюз.

Всичко по темата:
Антикризисните мерки на кабинета Петков 147

„Липсата на компенсация означава, че цените на електроенергията за небитовите потребители ще ескалира в двоен размер, което ще бъде отразено в цената на крайните стоки и услуги съвсем скоро”, заяви Иванов.

Той припомни, че при двойно увеличение на цената на електроенергията, от май 2021 до май 2022 година НСИ отчете инфлация от 15,6%.„Ако цената се увеличи от 245 на 431 лева, може да очакваме още 15% инфлация в цените на стоките и услугите, ако няма компенсация”, обясни Иванов. Запитан дали иска да каже „30% инфлация”, той отговори: „Да”.

Правителството реши: Минималната пенсия ще се повиши на 467 лв. от 1 юли

Добрин Иванов обясни, че още през май бизнесът и правителството са се разбрали от 1 юли да има дългосрочен механизъм, който да дава сигурност и предвидимост на бизнеса. 

„Днес, 17 юни, нямаме още договорен такъв дългосрочен механизъм”, коментира Иванов. Според него, ако това не се случи, цената на тока за небитовите потребители ще стане двойна, което ще повлияе и на цената на основните продукти.

Добрин Иванов заяви, че България има нужда от работещо Народно събрание, което да приеме важни закони.

„Трябва да променим законодателството в частта реформи, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост. Тези пари, които са заложени в актуализацията на бюджета - близо 1,50 милиарда, няма да пристигнат, ако не предприемем тези реформи. Според нас все още е изпълним планът за приемане на еврото от 1 януари 2024 г., но и там има много работа и закони, които трябва да бъдат променени”, каза Иванов.

Според него ако се отиде към избори, положението в икономиката ще се влоши.

„Политическата криза действа възпиращо на инвестициите. Имаме галопиращи цени, имаме спешна нужда от приемане на закони срещу тази инфлация, както и от закони за подпомагане на най-уязвимите. Дори да имаме служебно правителство, то ще организира избори, ще изпълнява приходната част на бюджета, но няма да имаме инструмент, с който да изразходваме тези пари и да подпомогнем нуждаещите се групи хора”, заяви Иванов.  Неговите страхове са също, че между първо и второ четене на бюджета партиите може да направят „предизборна актуализация”.

„Има неясно мнозинство, всяка партия ще предлага разходи, които няма да са обезпечени. Тогава можем да видим бюджет със свръх дефицит, със свръх разходи, които да са неефективни, просто да мотивират хората да гласуват за една или друга партия”, коментира Иванов.

Мая Йорданова
3399 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
само да питам

2022.06.18 | 19:21

2
защо така бе, бизнеса ??!?! а може ли сами да сте си клиенти, деевеш и комунистите тлъсти!!!!!!??!?!?
Еми...

2022.06.17 | 20:48

1
Какво общо има някаква мангуста с бизнеса?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини