УФР опитва да спре инфлацията, без да накърни растежа. Възможно ли е това?

  • 14 юни 2022 09:13

  • 962
  • 1
УФР опитва да спре инфлацията, без да накърни растежа. Възможно ли е това?
© Getty images (архив)

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ се събира днес и утре на поредното си заседание, в опит да начертае пътя, който да преведе страната през високата инфлация, без да засегне сериозно икономическия растеж, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

От срещата се очаква да бъде обявено поредното повишаване на основните лихвени проценти с половин процентен пункт, както и да бъде представени прогнози за развитието на икономическия растеж, безработицата и инфлацията до края на годината и през следващата.

От ключово значение е скоростта и стъпките, с които ще бъдат вдигани лихвите, за да бъде укротена инфлацията, която е на 40-годишен пик.

Срещата идва две седмици, след като председателят на УФР Джером Пауъл (на снимката) и президентът на САЩ Джо Байдън се срещнаха и изразиха притеснения, че добрата картина на трудовия пазар скоро ще се промени заради ръста на цените на всичко - от горива и храни до наеми и самолетни билети.

Пауъл вече неведнъж повтори, че УФР ще вдига лихвите, докато цените не се успокоят "трайно и убедително". От УФР дадоха да се разбере, че освен тази седмица, ще повишат лихвите и на следващата си среща през юли, за да достигнат те 1,75-2 на сто. През март се смяташе, че тези нива ще бъдат достигнати едва в края на годината.

Потребителските цени в САЩ през май се покачиха на месечна база с 1 процент, а на годишна с 8,6 на сто, най-вече заради ръста на горивата и цените на услугите. Това показва, че УФР ще продължи с покачването на лихвите и дори ще го ускори.

През седмицата се очакват новини и от други важни финансови и икономически институции.

В четвъртък "Банк ъф Ингланд" ще обяви поредното повишаване на основния лихвен процент във Великобритания и ще публикува протоколите от срещата на борда си, за да го обоснове. Наблюдателите гадаят с колко точно ще бъде вдигането, но залагат на по-голям процентен пункт с оглед на галопиращата инфлация на Острова.

И отново в четвъртък Швейцарската национална банка приема доклада си за финансовата стабилност през годината, както и прогнози за развитието на икономиката. От Берн обаче не се очаква да повиши лихвите, тъй като инфлацията в Алпийската република остава ниска в сравнение с тази в САЩ и много страни от ЕС, а икономиката като цяло е под контрол.

Японската централна банка има заседание в четвъртък и петък, което също едва ли ще произведе промяна в лихвените проценти. Токио продължава да се придържа към нулеви лихвени нива, макар и икономиката на страната да се колебае на ръба на стагнацията.

В четвъртък и петък министрите на икономиката и финансите на ЕС ще се срещнат, за да обсъдят реформата на финансовите правила в съюза, дигиталното евро и банковия съюз. От срещата не се очакват фундаментални решения, а само подсказки за бъдещото развитие на финансите в ЕС.

Годишната инфлация в еврозоната достигна нов рекорд от 8,1 на сто през май

Валери Зайцев
962 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еми...

2022.06.14 | 09:22

1
Ще разберете скоро :)

Добави коментар

Водещи новини