Икономическият растеж на Индия се е забавил до 4 процента

  • 31 май 2022 17:29

  • 1973
  • 0
Икономическият растеж на Индия се е забавил до 4 процента
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Икономическият растеж на Индия се е забавил до 4,1 процента през тримесечието януари-март под натиска на панденмичните ограничения и повишаващите се цени. Това сочат опвестени днес данни, цитирани от БТА. 

Това е най-бавният растеж за финансовата година, която приключи през март, след темпа от 5,4 на сто, отчетен през предходния тримесечен период. 

Премиерът на Индия уволни 12 министри за несправяне с пандемията

Общо икономиката на Индия е нараснала с 8,7 процента през финансовата 2021-22 г. спрямо очакванията на правителството от февруари за повишение с 8,9 процента. 

Икономиката на Индия, която е третата по големина в Азия, се възстановяваше от срива, предизвикан от пандемията, когато през януари започна вълна от случаи на варианта омикрон и принуди властите отново да въведат някои ограничения. Месец по-късно руската инвазия в Украйна тласна нагоре инфлацията в търговията на дребно, която скочи до осемгодишен максимум от 7,8 на сто през април. 

По-рано този месец индийското правителство ограничи износа на пшеница и захар и намали акцизите за горивата в опит да овладее инфлацията и да задържи цените на суровините под контрол. 

Икономиката на Индия се сви с 6,6 процента през финансовата 2020-2021 година.   

Мая Йорданова
1973 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини